IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McAfee се връща към публичните пазари?

IPO на компанията за софтуер за киберсигурност може да събере най-малко 1 млрд. долара

09:26 | 11.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Американската компания за софтуер за киберсигурност McAfee LLC планира да се върне на публичните пазари, като се присъедини към рекордния брой първични публични предлагания през тази година, пише в. The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

McAfee и нейните собственици се срещат с банкери през тази седмица, за да обсъдят планове за листване, което може да се осъществи още през тази година, твърдят хора, запознати с въпроса. Едно първично публично предлагане (IPO) може да набере поне 1 милиард долара и да оцени McAfee на повече от 5 милиарда долара. Няма обаче гаранция, че компанията ще проведе успешно IPO или ще постигне тази оценка.

McAfee е собственост на компаниите за частен капитал TPG и Thoma Bravo, заедно с Intel Corp. Тя бе оценена на 2,15 млрд. долара, или  4,2 млрд. долара, включително дълга, когато TPG се съгласи да закупи 51% дял от производителя за чипове през 2016 г. и да установи McAfee като самостоятелен бизнес. Intel купи McAfee, която първоначално стана публична през 1999 г., за около 7,5 милиарда долара през 2011 година.

Под сегашната си собственост McAfee повиши паричните потоци - параметър, което публичните инвеститори наблюдават отблизо - чрез промени в своята бизнес стратегия, както и с придобивания. През 2018 г. McAfee закупи доставчика на облачна сигурност Skyhigh Networks Inc. и компанията за потребителски VPN - TunnelBear.

Собствениците на McAfee са обмисляли в миналото и пряка продажба на компанията и в крайна сметка биха могли да предпочетат това пред едно IPO, казват източници. Все пак собствениците са оптимисти за перспективата за IPO, отчасти защото някои от най-близките публични конкуренти на компанията, включително Symantec Corp., Avast PLC и Palo Alto Networks Inc., напоследък осъществяват сравнително добра търговия.

Пазарът на IPO е стабилен, особено за някои технологични сделки. Обемът на технологичните IPO-та през първата половина на 2019 г. е най-високият за същия годише н период от близо 20 години насам, показват данни на Dealogic.

IPO на McAfee също ще се случи по време на период на здравословен интерес сред инвеститорите на публичния пазар в киберсигурност. Акциите на производителя на софтуер за сигурност в облака CrowdStrike Holdings Inc. се търгуват с почти двоен ръст от цената от 34 долара, на която дебютираха на борсата през миналия месец.

Секторът също така предоставя благоприятна почва за дружествата за частен капитал. Софтуерно ориентираната Thoma Bravo придоби компаниите за киберсигурност ConnectWise, Imperva Inc. и Veracode Inc. само през 2019 г.

Британецът Джон Макафи основава бизнеса си през 80-те години. Той напуска компанията през 1994 г. и по-късно се премества в Белиз. МакАфи  стана известен през 2012 г., след като избяга в Гватемала, за да избегне полицейско разследване във връзка с предполагаемото убийство на съседа му. МакАфи, който поддържаше своята невинност, в крайна сметка беше депортиран в САЩ, а Белиз отказа да поиска екстрадицията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още