Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Московиси: До два месеца ЕК ще представи нови данъчни правила

Предложенията ще „създадат консенсус и електрошок“ за облагане на приходите от цифровата икономика, твърди еврокомисарят

Московиси: До два месеца ЕК ще представи нови данъчни правила

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия ще представи до края на март свои планове за преразглеждане на данъчните правила по отношение на интернет гигантите, които да накарат компаниите да плащат данъците си в страните, където са реализирали съответните печалби.

Комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси заяви пред френското радио J, че предложенията му ще „създадат консенсус и електрошок“ за облагане на приходите от цифровата икономика, съобщава AFP.

Според законодателството на ЕС американски технологични гиганти, като Google и Facebook, могат да изберат да отчитат доходите си в която и да е държава членка на ЕС, което ги кара да избират държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия или Люксембург. Това обаче лишава другите членове на единния блок от данъчни приходи, въпреки че в някои от тях може да се формирали по-голям дял от приходите на интернет компаниите. 

Още по темата

Според анализ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2015 г. настоящите данъчни правила костват на правителствата по целия свят годишни загуби на около 240 млрд. долара (около 193 млрд. евро).

„Основната идея е да можем да идентифицираме дейността на цифровите компании, затова се нуждаем от набор от редица параметри – броя на кликванията, броя на IP адресите, рекламата и евентуалните приходи. Чак тогава ще намерим начини да начислим съответните данъци“, коментира Московиси.

По думите му новите правила ще се отнасят за гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon – известни като GAFA, както и за услугите, предоставяни от AirBnB и Booking.com.

Интернет концерните плащат данъци в Европа при осреднена данъчна ставка от едва около 9%, а същевременно средната корпоративна ставка на Стария континент е 23%, подчерта още Московиси.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
И влаковете на БДЖ влязоха в Google Мaps