IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства броят на хакерите в подкрепа на "Ислямска държава"

Често те нямат връзка със самата групировка, но подкрепят идеите и целите ѝ

16:05 | 03.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нараства броят на хакерите, които помагат на „Ислямска държава“ (ИД), като атакуват медии и уебсайтове, твърди компания, занимаваща се със сигурността.

Поддръжниците на ИД ѝ помагат чрез въпросните атаки и чрез по-сложни операции, допълва FireEye, цитирана от BBC.

Френската телевизия TV5 Monde беше една от жертвите им през тази година, но хакерите се насочиха и към други медийни групи. FireEye твърди, че широкият спектър от цели на „Ислямска държава“ прави трудно отгатването на това кой е изправен пред риск.

„Има много хора, които отиват в Сирия, за да се бият за „Ислямска държава“, но другият начин е да си останат у дома и да го правят оттам“, коментира Дейвид Меркел, главен технологичен директор на FireEye. “Ако имате интернет връзка и някои умения, определено можете да помогнете“.

Дейвид Меркел твърди, че „Ислямска държава“ е известна с това, че използва инструменти за кибератаки в конфликтни зони, за да събира разузнавателна информация за вражеските сили. Въпреки това той смята, че има все повече доказателства, че хора, пръснати по целия свят, работят от нейно име, като извършват хакерски атаки или се занимават с пропаганда.

Свързването на тези атаки директно с ИД е трудна задача, посочва Меркел, но по думите му няма съмнение, че те са извършени в нейно име.

FireEye твърди, че е виждала вдъхновени от „Ислямска държава“ атаки срещу малки компании, срещу акаунти на американски телевизии в социалните мрежи или срещу различни новинарски източници по света.

Атаката срещу TV5 Monde доведе до спирането на ефирното ѝ излъчване за часове и със сигурност беше извършена от симпатизанти, а не от самата „Ислямска държава“, посочва Меркел.

Фактът, че бяха нужни няколко часа, за да бъдат публикувани официални съобщения в профилите на ИД в социалните мрежи, показва, че атаката не е организирана лично от групировката.

В допълнение към това много сайтове показаха видеа и съобщения, подкрепящи „Ислямска държава“, публикувани от хакерите, които подкрепят целите ѝ.

Тази липса на връзка между атаките и йерархията на ИД прави трудно да се предположи къде биха атакували след това, посочва Меркел.

Рик Хауърд, главен технологичен директор в компанията за сигурност Palo Alto Network, твърди, че голяма част от атаките се възползват от грешки, допуснати при създаването на сайтовете. Други са по-сложни и направени така, че пробивът в системата да трае по-дълго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още