IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов антикартелен спор заплашва Google в Европа заради Android

Португалската компания Aptoide обвинява американския гигант, че злоупотребява с господстващото си пазарно положение

15:13 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Нов антикартелен спор заплашва Google в Европа заради Android

Американският технологичен концерн Google е изправен пред допълнително антикартелно разследване от страна на органите за конкуренцията в ЕС. Този път се твърди, че интернет компанията е пречила на конкуренцията със своята мобилна операционна система Android. В същото време калифорнийската компания трябва да разсее по-старите опасения, че с доминиращата си търсачка манипулира пазара, пише Wall Street Journal.

Ищец по свързаното с Android дело е португалската компания Aptoide. Тя оперира платформа за мобилни приложения и обвинява Google, че злоупотребява с господстващата си пазарна мощ. Крайните потребители агресивно се гонят от магазини за приложения - като например тази на Aptoide, и са насърчавани да ползват само Google Play.

„Ние не можем да продължим да растем или поне да оцелеем, тъй като Google систематично поставя препятствия пред тези потребители, които искат да инсталират друг магазин за приложения на своята Android платформа. В крайна сметка групата така изключва от борбата конкурентите на Google Play Store", каза съоснователят и главен изпълнителен директор на Aptoide Пауло Трезентос.

Компанията от Лисабон има шест милиона потребители месечно. Португалците искат да се съюзят с други независими магазини за приложения и да се мобилизират срещу Google. Говорител на американския концерн е отказал коментар. Европейската комисия не поясни дори дали е получила жалба. 

Настоящият спор е още едно антитръстово оплакване, с което Google трябва да се справи в Европа. През миналата година Nokia, Microsoft, Oracle и повече от десетина други фирми подадоха жалби в Брюксел. Според тях Google използва господстващото си положение с Android, за да подкрепя несправедливо собствените си приложения за смартфони и таблети.

Производители на устройства с Android, които искат да инсталират приложения на Google като Maps, YouTube или Play, трябва да инсталират заедно с тях цял общ пакет от всички мобилни услуги на Google, обясниха от компаниите. Американският концерн не коментира в подробности обвиненията на конкурентите си. „Компанията ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия“, посочи тогава концернът в изявление.

Новата жалба има особена тежест, смята правният експерт Гари Ребак, цитиран от Wall Street Journal. В случая жалба е подала компания, която е в директна конкуренция с калифорнийците. По-рано към органите в Брюксел са се обръщали потребителски съюзи, често предвождани от големи технологични фирми като Oracle.

Доминацията на Android е огромна. Пазарният дял на операционната система възлиза на 80%, показват данни на IDC. iOS на Apple изглежда като джудже със своите 15%. Глобалният пазар на приложения има обем от около 20 млрд. долара за година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още