IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова фишинг атака застрашава потребителите на Gmail

Вирусът се разпространява чрез имейл, който моли потребителите да кликнат на линк към Google Docs

12:43 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова фишинг атака застрашава потребителите на Gmail, предупредиха от компанията Alphabet (която e собственик на Google). „Фишинг” („phishing” – “зарибяване”, произлиза от fishing - риболов) представлява електронно съобщение, което се разпраща като "въдици”. Измамниците се надяват някои от получателите да се „хванат” поради своята неопитност и неосведоменост, като им отговорят.

По информация на Ройтерс вирусът се разпространява чрез имейл, който моли потребителите да отворят линк към Google Docs, като по този начин вече логнатият потребител дава на хакерите достъп до акаунта си, без да се налага те да крадат паролата му.

В социалните мрежи е пълно с оплаквания от хора, които са допуснали недобронамерения софтуер да получи достъп до всичките данни в Google акаунтите им. Според потърпевшите вирусът същото съобщение на всички адреси в пощата им.

"Това е бъдещето на фишинга", коментира Арън Хигби, главен технологичен директор на PhishMe. "Така нападателите постигат целта си, без да се налага да инсталират зловреден софтуер на машината и без да крадат пароли", добави той. 

От Google обявиха, че са деактивирали престъпните акаунти и работят по проблема, за да предотвратят други подобни атаки.

„Това е много сериозна ситуация за всеки, който е заразен, защото потърпевшите имат акаунт, контролиран от злонамерена страна", каза Джъстин Капос, професор по кибер сигурност в инженерното училище в Ню Тандън.

Капос заявява още, че е получил седем от тези злонамерени имейли след три часа в сряда следобед, което е индикация, че хакерите използват автоматизирана система за „увековечаване“ на атаките.

Той обяснява още, че не знае целта, но отбелязва, че компрометираните сметки могат да бъдат използвани за повторно въвеждане на пароли за сметки в онлайн банкирането или за предоставяне на достъп до „чувствителни“ финансови и лични данни.

От Google съветват потребителите, които подозират, че може да са пострадали, да проверят акаунтите си тук и да деинсталират непознатите им приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още