IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NSA отрече за масови атаки срещу компютърни системи

Агенцията не отрича наличието на системата „Турбина“, но тя не била използвана за масови атаки

12:24 | 17.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Поредният протест срещу действията на NSA &ndash; този път във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поредният протест срещу действията на NSA – този път във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Американската Национална агенция за сигурност (NSA) официално отрече да е атакувала милиони компютри по целия свят и да ги е заразила със зловреден софтуер. Информацията за подобни действия се появи в материал на онлайн изданието The Intercept. В изявлението си американската агенция също отхвърля обвинението, че е имитирала "социални медии и други сайтове" с цел да разпространява своя зловреден софтуер. 

С изявлението си NSA реагира на поредните разкрития на бившия журналист от Guardian Глен Грийнуолд за система, наречена „турбина“, предназначена за автоматично атакуване на милиони компютри. Въпреки че NSA не отрича за съществуването на тази система, агенцията твърди, че тя не е използвана за масови атаки.

В материала се посочва, че „турбината“ се появява за първи път през 2009 г. Целта била да се заобикалят ограниченията на човешки хакерски атаки, което било подходящо само за избрани цели, но не и за широкомащабни действия. „Турбината“ била част от подразделението на NSA “Office of Tailored Access Operation", накратко TAO, и се считала за хакерския елит на тайните служби.

Все пак The Intercept не обвинява директно NSA в това, че тя наистина е използвала системата, за да зарази милиони компютри. Според по-ранни материали, които се позовават на изнесените от бившия служител на NSA Едуард Сноудън документи, до този момент NSA е заразила между 85 000 и 100 000 компютъра с малуер (б. ред. зловреден софтуер, който се използва като събирателен термин за различни видове софтуер, предназначен да повреди, наруши функционирането, открадне, разруши или като цяло да извърши негативни и нелегитимни действия в рамките на компютърни системи).

„Правомощията на NSA изискват дейностите по разузнаване в чужбина да подкрепят валидните изисквания за националната сигурност, да защитават законните интереси за неприкосновеността на личния живот на всички хора" се казва в декларацията на агенцията. „NSA не използва техническите си възможности, за да имитира сайтове на американски компании. Агенцията също не предприема нищо срещу интернет потребителите от цял свят без законови правомощия. Материалите за безразборните атаки срещу компютри в целия свят просто не са истина". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още