IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Нуждаем се от най-силните правила за защита на интepнет неутралността

Против платената приоритизация на онлайн съдържание съм, заяви американският държавен глава

18:44 | 10.11.14 г. 6
Обама: Нуждаем се от най-силните правила за защита на интepнет неутралността

Обществото се нуждае от "най-силните възможни правила" за защита на интернет неутралността, заяви в реч в Белия дом Барак Обама. Президентът на САЩ призова също за регулиране на високоскоростните услуги, предава Bloomberg.

Държавният глава се обяви против блокирането на уебсайтове, срещу изолирането на интернет съдържание, както и против правилата, които позволяват на компаниите да плащат за по-бързо предоставяне на съдържанието им. В тази връзка неговият подчинен във Федералната комисия по комуникациите Том Уилър обмисля прокарването на план за регулации в сектора.

"Говоря за изрична забрана на платената приоритизация", заяви Обама от Белия дом. По този начин за първи път той се обяви и в подкрепа на т. нар. "интернет неутралност".  Под това понятие се разбира правото да се транспортират  пакети с данни, независимо от тяхното съдържание, или че изпращачът и получателят няма да се третират по различен начин. Иначе казано - мрежовата неутралност (на английски: Network neutrality) е принцип, според който интернет скоростта към определени сайтове не може да се регулира от телекомите и интернет доставчици. Те нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпространството. 

Интернет доставчиците възнамеряваха да начисляват повече пари за някои услуги, като например за гарантираното качество на връзката или услуги за конферентни разговори за бизнеса. По подобен начин в САЩ  Netflix се съгласи да плати на кабелния оператор Comcast известна сума, за да гарантира качеството на услугата.

Новината за речта на Обама доведе до мигновена реакция на капиталовите пазари. Телекомуникационните компании, които логично се противопоставят на регулациите на интернет услуги, отчитат спадове на капитализациите по време на разгара на сесията в понеделник. Най-значителни отстъпления от по 6% се наблюдават при Comcast Corp и Time Warner.

Предложението на Обама "ще бъде радикален обрат, разбира се, и само по себе си ще навреди на свободния интернет, конкуренцията и иновациите", отбеляза Eд Макфадън, говорител на Verizon. "Това разбира се, най-вероятно ще ни изправи пред сериозни правни предизвикателства в съда", добави той.

Планът на президента "ще наложи неподходящо регулиране на динамичната индустрия и ще застраши способността на мобилния оператор да инвестира и да въвежда иновации", посочи от своя страна Мередит Атуел Бейкър, председател на CTIA – асоциацията на безжичните оператори в САЩ, членове на която са дружества като AT&T и Verizon.

За момента реакция от страна на Федералната комисия по комуникациите няма, посочи още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 9 години
И всичкия този буламач е съпоставен с "ограничаването и приоритизирането на определени сайтове", които пък няма нищо общо с предното. И най-накрая, не разбрах защо след това изказване на компаниите са им паднали акциите? Т.е. някой очаква да фалират след подобни "промени" ли? Техническата част ми е ясна, но ако може някой да обясни борсовата, защото за мен е повод някой да разпродаде, за да гушне печалбичката примерно. Виж това е типично по американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 9 години
проблема е в некадърно представената информация, което се дължи предполагам най-вече на неразбирането на материята на този, който се представя за автор. Примерно:1. Текст в заглавието: "Нуждаем се от най-силните правила за защита на интepнет неутралността"2. Текст в третия абзац, второ изречение: "....По този начин за първи път той се обяви и срещу т. нар. "интернет неутралност"....Още по надолу става въпрос за това, че интернет операторите искали да предложат пакет с, примерно, гарантиран трафик за конферентни разговори за бизнеса (квото и да значи това, защото така написано е пълна глупост). Като се замислиш някой доставчици в България в миналото предоставяха планове за интернет с "гараниран достъп", клаузи, които ти дават право да ги санкционираш когато ти спре нет-а или спадне под определена скорост. В същото време домашните потребители плащат за "негарантиран достъп". Отделно скоростта вътрешно в БГ е една (благодарение на напречните връзки), а към чужбина друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
slackfan
преди 9 години
абе ти май даже не си прочел новината и не си положил и елементарни усилия да разбереш какво е ''неутралитет на интернет'' преди да си пейстнеш опорната точка на Кремъл тука! Това което иска Обама е пълен неутралитет на интернет - примерно да не може Ментел да ти каже,че интернета ти на месец е 9,99лв. но ако искаш и достъп до gmail, още левче, а ако искаш сигурен и бърз достъп до Yahoo, oще 2 левчета. Което пък поражда съмнения, дали ако не си си платил 2те левчета изобщо ще имаш (дори и несигурен) достъп до Yahoo, щото почти сигурно ще ти спират и накъсват достъпа за да си платиш. Точно затова роптаят и AT&T и Verizon. Безумно е, че дори не си се опитал да разбереш преди да постнеш цялото това безсмислено нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
еми обясни го на нашите сънародници, защото те ги боготворят, не знам защо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
eng.Garin
преди 9 години
Двуличието на САЩ достига върхове, непознати в писмената история на света! Държавата, превърнала в най-висш приоритет да следи личното пространство на собствените си граждани, на граждани на други държави , най-често наричани съюзници на САЩ и на техните държавни ръководители, говори за "правила" и за "свободен" интернет! Много ми напомня на онази демонстрация в Ню Йорк, където 1 милион каубойци се обявиха за водачи на световното движение против вредните емисии във въздуха, докато на километър от тях техния прегорял "лидер" твърдо отказваше да подпише обвързаности на държавата за ограничаване на емисиите. Върховната Вселенска наглост си намери гнездо и на нашата планета и от всички нас зависи да ли отлети възможно най-бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Вучев батко погледни само първото изречение кво си преписал ..."Обществото се нуждае от "най-силните възможни правила" за защита на свободния интернет, заяви в реч в Белия дом Барак Обама."Май нема сваляме повече филми от Замундата и Арената и всички сме терористи .... Вучев ше треа си купуаме mp3 йките и филмите у Моло кво да прайш ... да платиме на *** нали той е началника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още