IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образователният сектор страда от нова вълна кибератаки

С близо 30% са нараснали кибернападенията над образователния и изследователския сектор

09:34 | 23.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Различни организации по света страдат от скок на кибератаките през юли спрямо първата половина на годината, а най-засегнатият сектор е образователният. Израел пък е една от най-засегнатите страни, обяви израелската компания за киберсигурност Check Point Software Technologies в публикация в блога си.

В сектора за образование и проучвания се наблюдава близо 30% повишение на атаките, а сред основните цели през юли са били Италия, Индия и Израел, допълват от компанията. Оттам твърдят, че учителите и обучаващите са станали по-уязвими, след като секторът е преминал предимно към работа от дистанция след избухването на коронавирусната пандемия.

„Организациите в образователния и изследователския сектор са включени в една битка за киберсигурност, както никога преди“, посочват от Check Point Software Technologies.

Междувременно в неделя Израелската асоциация на производителите публикува първото си проучване за кибератаките срещу нейните членове, което е установило, че една на всеки четири израелски компании е била засегната, а през 2020 г. над 1 млрд. долара са били платени на хакери, използвали зловреден софтуер.

Лиор Френкел, главният изпълнителен директор на Waterfall Security, който оглавява киберфорума на Асоциацията на производителите, заяви, че проучването е показало, че производственият сектор в Израел не е подготвен за кибератаки въпреки репутацията на страната като разработчик на висок клас киберзащита.

„Израел е смятана за една от световените сили в киберсигурността и като такава е разработила най-развитите технологии в света“, допълва Френкел изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още