IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Uber се отказа да консултира Тръмп

Присъединяването ми към групата не беше замислено като подкрепа за президента или неговата програма, пише Травис Каланик

08:53 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на американският технологичен стартъп за споделени пътувания Uber Травис Каланик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на американският технологичен стартъп за споделени пътувания Uber Травис Каланик. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американският технологичен стартъп за споделени пътувания Uber Травис Каланик е напуснал икономическата консултантска група към президентството на САЩ - консултативен орган, съставен от бизнес лидери, предадоха Recode и New York Times.

Очакваше се Каланик да говори с Доналд Тръмп днес в рамките на първото заседание на т. нар. Стратегически форум, който беше създаден през миналата година и в който влиза и главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск. 

Във вътрешнофирмена бележка Каланик пише, че е разговарял в четвъртък с Тръмп и му е пояснил, че няма да може да участва в икономическия съвет. „Присъединяването ми към групата не беше замислено като подкрепа за президента или неговата програма, но за жалост бе изтълкувано погрешно точно по този начин", посочва той.

Директорът на Uber напуска Стратегическия форум заради растящите критики срещу решението му да сътрудничи на американския президент на фона на неговата рестриктивна имиграционна политика. В социалните мрежи тръгна и кампания с хаштага  #DeleteUber кампания, а конкурентното приложение Lyft за първи път надмина Uber по популярност.

По-рано Каланик и редица други мениджъри, предимно от технологичния сектор, който силно разчита на емигрантите, разкритикуваха президентския указ, преустановяващ приема на бежанци и забраняващ временно влизането в САЩ на граждани на седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Независима организация на шофьори на Uber, базирани в Ню Йорк, поясни в имейл до TechCrunch, че е "окуражена" от факта, че Каланик се оттегля, след като стартира петиция с подобно искане до главния изпълнителен директор по-рано в четвъртък.

По-рано през седмицата Каланик обеща, че указът, станал известен в социалните мрежи с хаштага #MuslimBan, е „въпрос, който ще повдигна този петък, когато отида до Вашингтон за първата среща на икономическата консултантска група с президента Тръмп".

През цялата седмица Uber беше мишена на редица кампании за бойкот. Причина за това стана усещането, че компанията подкопава стачка на таксиметровите шофьори на нюйоркското летище "Джон Ф. Кенеди", обявена в знак на протест срещу указа на Тръмп. Впоследствие Каланик осъди нормативния акт и оказа подкрепа на групи за защита на бежанците. Призивите за бойкот на Uber обаче продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още