IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж готви рекордна глоба за Airbnb заради нелегални реклами

Компанията е включила в сайта си 1000 нерегистрирани апартамента, като всяко незаконно включване се наказва с глоба от 12 500 евро

09:41 | 11.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Париж съди компанията за отдаване под наем на частни жилищ Airbnb за публикуване на 1000 нелегални реклами на имоти, което може да струва на компанията повече от 12,5 милиона евро (14 милиона долара), заяви кметът на Париж Ан Идалго в интервю за Ройтерс, публикувано в неделя.

Според френския закон собствениците на жилища в Париж могат да отдават имотите си за краткосрочен наем за до 120 дни в годината. Рекламите трябва да включват регистрационен номер, за да се помогне на властите да следят дали наемите не са по-дълги.

Незаконното туристическо настаняване води до повишаване на наемите и причинява неприятности на жителите. „Достатъчно! Реших да потърся отговорност от тези сайтове“, написа в Twitter Ан Идалго.

Тя обвинява компанията, че е включила в сайта си 1000 нерегистрирани апартамента, като всяко незаконно включване се наказва с глоба от 12 500 евро.

Airbnb отрече твърденията и каза, че отдаващите жилища в Париж са наясно с регистрационния процес. „На мнение сме обаче, че правилата в Париж, които засягат всеки пети парижанин, са неефективни, несъответстващи и в разрез с европейските разпоредби“, посочва компанията в съобщение.

Идалго определя глобата като "рекордна" и казва: Нямам нищо против парижани да отдават под наем жилищата си няколко дни в годината, за да свързват двата края".

Проблемни са собствениците, които отдават целогодишно апартаменти, без да се регистрират, каза тя, определяйки платформи като Airbnb като "съучастници" в този процес.

През април 2018 година Париж предприе законови мерки срещу Airbnb и платформата Wimdu за публикуването на обяви без регистрационен номер. Няколко града в света изразиха опасения, че Airbnb стои като нечестен конкурент на хотели и може да превърне някои квартали в стерилни, чисто туристически зони.

Франция е вторият по големина пазар за Airbnb след САЩ. Париж е един от най-посещаваните градове в света и е най-големият единичен пазар за компанията с около 65 000 жилища.

Основана през 2008 г. в Сан Франциско, Airbnb среща хората, които желаят да наемат временно жилище, със своите временни хазяи чрез уебсайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още