IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PayPal с 30% по-висока печалба

Въпреки това компанията не успя да отговори на високите очаквания на анализаторите и акциите се сринаха в разширената сесия със 7,8%

08:17 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силният долар държи ръста на приходите на услугата за разплащания PayPal Holdings Inc. в граници. Неотдавна разделената от eBay компания отчита през третото тримесечие увеличение на приходите от 14 на сто до 2,26 милиарда долара, което е почти в съответствие с очакванията на анализаторите.

Дълго време PayPal бе двигател на растежа за eBay, но от средата на юли стана независима компания. През миналата седмица eBay обяви спад на приходите и печалбата, но се представи по-добре от очакванията на експертите.

Силният долар засегна най-вече обема на трансакциите в Китай и Европа, съобщиха от компанията. Сега тя очаква, че курсът на долара ще засяга повече от очакваното общите годишни приходи. 

Без да се взема предвид силният долар, компанията очаква ръст на продажбите през 2015 г. в диапазона на 15-18 процента. През третото тримесечие ръстът на приходите без отчитане на валутните ефекти би бил 19%. Печалбата се покачи с почти 30 на сто до 301 млн. долара и е в размер на 31 цента на акция - малко над прогнозите на концерна.

В първото си тримесечие като самостоятелна компания PayPal е добавила 4 млн. акаунта и вече има 173 млн. потребители. Общият обем на разплащанията расте с 20% на годишна база до 69,7 млрд. долара.

Но инвеститорите са недоволни от т. нар. take rate - мярка, която показва колко пари PayPal запазва от всяко плащане през платформата. Метриката пада до 3,24 на сто през третото тримесечие от 3,39 на сто година по-рано. Вследствие на това цената на акциите се срина със 7,8% в следборсовата сесия, предава Bloomberg.

Спадът на цената на акциите според Гил Лурия, анализатор от Wedbush Securities, се дължи и на високите очаквания на пазара след добрите резултати на eBay. Освен това PayPal е изложен на силна конкуренция от страна на услугата на Apple - Apple Pay. Но и редица стартъпи, като Stripe и Square нахлуват силно на пазара.

PayPal продължава да зависи в голяма степен от плащанията в eBay, но като отделна компания се отваря и за нови партньорства. Разисква се сътрудничество и с доставчици, които досега са избягвали услугата, защото считат себе си за конкуренти на eBay. Paypal работи интензивно с различни приложения и подразделението си Braintree върху развитието на иновативни методи на плащане, особено в мобилното пространство.

Целта на осъщественото през юли разделяне от еBay бе всяка от двете компании да може да се фокусира над своя основен бизнес. През миналата седмица еBay отчете тримесечна печалба и приходи, които надминаха очакванията на анализаторите, и повиши очакванията си за годината, като изпрати цената на акциите на 10-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още