IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Хонконг и гигантската цензура в Китай

Това, което китайците научават за събитията в Хонконг, не е реално случващото се

10:34 | 18.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че светът е отправил поглед към Хонконг през последната седмица, повече от 1,4 млрд. души, намиращи се точно зад границата в Китай, не са.

Докато стотици хиляди протестиращи се събират по улиците на Хонконг срещу спорен закон за екстрадицията в Китай, друга битка се развива в т. нар. Great Firewall на Пекин. Снимки и информация за най-големите протести от десетилетия в бившата британска колония, са систематично изтривани от китайския интернет, пише Bloomberg.

Междувременно китайските държавни медии поддържат историята, че протестното движение е предизвикано от намесата на Съединените щати.

В Weibo, китайска социална мрежа, подобна на Twitter, публикациите в подкрепа на протестиращите в Хонконг са премахвани, откакто демонстрациите започнаха миналия уикенд. Вместо това остава предимно информация за това как враждебни чуждестранни играчи се опитват да се намесят в китайските дела.

Въпреки че потребителите на WeChat извън континенталната част на Китай могат да споделят снимки и коментари за протестите в популярното чат приложение,техните контакти, които се намират отвъд Firewall в Китай, не могат да видят публикациите.

Написването на думата „Хонконг“ в най-голямата китайска търсачка Baidu не води до никакви новини за протестите. Цензурата е достигнала дори до песните, които изпълняват хората по улиците, като „Do You Hear The People Sing” - протестен химн от мюзикъла „Клетниците“. Песента е изтрита от музикалната стрийминг платформа QQ Music на Tencent.

Думите „Хонконг“, „екстрадиция“ и „протести“ са сред най-търсените във Freeweibo.com – уебсайт за мониторинг на публикации, които са били изтрити от уебсайта.

От Baidu са отказали да коментират въпроса. Представители на Tencent и Weibo не са отговорили веднага на запитванията за коментар по имейл.

Англоезичният ежедневник China Daily писа в понеделник, че граждани на Хонконг са излезли на улиците в неделя, за да призоват американските политици да се намесят в измененията на правилата за екстрадиция.

Официозът Global Times също писа за американска намеса в случващото се. В понеделник той дори отиде по-далеч, свързвайки продължаващите цяла седмица протести в града с течащите търговски преговори между Китай и САЩ – нещо, което китайското правителство избегна през седмицата.

Ако Вашингтон мисли, че „изиграването на картата с Хонконг може да принуди Китай да направи компромис в преговорите със САЩ, по-добре да помисли отново“, предупреждава вестникът. „Бунтовете в Хонконг само ще засилят позицията на Пекин срещу Вашингтон“, допълва изданието.

Китайската комунистическа партия контролира потока от информация към обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
ааа кат изложихм на светло твойта еврофилия, която каче ли преминава у вакханалия и вече джафкам ..... аааайййде да си еббеме уваженията ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Стига си джавкал като бесен! Лошо пce! Ще спиш на стълбите довечера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
и не се пиши страшния еврофил, защото еврофил не е еквивалентно на аннален либераст и жендърист рептил дет си присвояват само в техните джебове нали ? А ти си точно такова типово животно, така че остай чайниците те знаят как да различават рептилите жендъристи дет им мътят водата от нормалните хора, те нормалните не вкарват у панделата, а такива кат Барозу, Кунева, Меркел, Юнкер, Оланд, Плевнята .... а тия не са еврофили щот точ такива гаддове разбридаха Европата и я напрайха еббаси курввата пълна с неггри за разплод на европейките ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
ми виж ги къде са и ти къде си и тагай *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Sakamano
преди 4 години
В ЕС поне троловете-еврофоби не ги наказват. Но ако смяташ, че китайската система е по-добра, може да се помисли и по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
michaelis12
преди 4 години
Това, което китайците научават за събитията в Хонконг, не е реално случващото се-------------------------------------------------------------ооууу е треаше Илената с Тиквесторот да им отвори очите на чайниците щот тука всичко е "реално случващо се" разбииш ли .... Чайниците треа удушат поредната Западна платена инсценирана цветна революция в зародиш, та да немат Майдан и бербат кат в Укрия накрая ... мноо ясно че ше трият, цензурират и блокират как и вие мизерниците прайте в тъпия ви сайт така, че нема кво да блеете на чужди китайски гробища ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още