IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият домейн на кирилица ".бг" вече е факт

Ресорното министерство се включва в подготвянето на списъци за запазване на имена на държавните органи и на общините

15:09 | 12.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Първият адрес в домейна на кирилица „.бг“ - „имена.бг“ вече е факт в световното интернет пространство, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Адресът е създаден, след като бордът на директорите на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) прие заявката на сдружението Имена.БГ АД за организация – регистър на домейна от високо ниво на кирилица.

МТИТС се включва в подготвянето на списъци за запазване на имена на държавните органи и на общините, така че да се гарантира добрата репутация на новия домейн. Така името „софия.бг“ ще може да бъде заявено и регистрирано само от местните власти в столицата. Тази възможност обаче няма да имат частни лица.

Предвижда се тримесечен първоначален етап на регистрация, в който приоритетно ще се регистрират домейни на организации с основание на името. Става дума за наименование на фирма например или за запазена търговска марка.

Същевременно продължава разработката и тестването на софтуер за новия регистър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Тотална глупост е това .бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Съгласен съм. Личното ми мнение е, че езикът за домейните трябва да е един. Дори и сега да напишеш нещо на кирилица в Гугъл, той е достатъчно умен да те насочи където си искал. Може би се надяват да вдигнат продажбите на домейни така. Те и без това вече се продават по 20 за лев..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 7 години
няма особенна файда от това да имаш домейн на кирилица ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още