IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualtrics на SAP подава документи за IPO в САЩ

Едва преди две години американската компания бе придобита от германския софтуерен концерн за 8 млрд. долара

12:25 | 29.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qualtrics</em></p>

Снимка: Qualtrics

Qualtrics International Inc. направи заявка за вероятно едно от първите първични публични предлагания в САЩ през 2021 г. Това се случва малко повече от две години след като беше придобита от германския софтуерен гигант SAP SE.

Компанията, която произвежда софтуер за проучване на клиенти, заяви в понеделник, че планира да продаде неопределен брой акции за между 20 до 24 долара всяка. В документите ѝ до Американската комисия за ценни книжа и борси се цитира сумата от 100 милиона долара, която вероятно ще се промени, след като компанията определи размера на акциите, които планира да пусне на пазара, предава Bloomberg.

В горния край на този диапазон евентуалното IPO ще оцени Qualtrics на около 14,4 милиарда долара въз основа на около 600 милиона акции, които ще бъдат в обращение след листването. Съоснователят на Qualtrics и бивш главен изпълнителен директор Райън Смит постигна споразумение на 8 декември да купи 6 милиона акции - или около 1% от тези акции - за по 20 долара за акция, става ясно от документите.

Търгуваните в САЩ акции на SAP затвориха с ръст от 3,85% след публикуването на данните.

SAP постигна споразумение да плати 8 млрд. долара за Qualtrics през ноември 2018 г. в най-голямата си сделка дотогава, в опит да се конкурира с концерни като Salesforce.com Inc.

Листването на Qualtrics бележи промяна в стратегията на SAP под ръководството на Кристиан Клайн, който си осигури топ позицията в компанията през април. Когато бившият главен изпълнителен директор Бил Макдермот обяви покупката - довършвайки сделки за общо 26 милиарда долара, за да тласне SAP към облачния софтуер и услуги - инвеститорите го наказаха, свивайки цената на акциите ѝ с 4,7%, тъй като оцениха цената като твърде висока.

SAP се стреми да запази собственост върху поне три четвърти от Qualtrics след IPO, съобщи Bloomberg News през юли.

Qualtrics също така разкрива в борсовата документация, че инвестиционната компания Silver Lake е постигнала споразумение на 23 декември да закупи акции за 550 млн. долара от нейните обикновени акции от клас А в рамките на частно пласиране, включително акции за 225 милиона щатски долара на цената на IPO-то, а останалите – за 21,64 долара на акция.

Qualtrics отчете нетна загуба от 258 млн. долара при общи приходи от 550 млн. долара за деветте месеца до септември, в сравнение с нетна загуба от 860 млн. долара при приходи от 418 млн. долара за същия период година по-рано. Загубата през 2019 г. се дължи отчасти на еднократни разходи за плащане на служителите за техните дялове по време на придобиването, твърдят запознати.

Смит, който сега е изпълнителен председател на Qualtrics, подписа договор тази година да придобие мажоритарен дял в отбора от NBA Utah Jazz и други спортни и развлекателни активи от Гейл Милър и семейство Милър.

Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co. са поематели на листването. Qualtrics планира да листне своите акции на Nasdaq Global Select Market под съкращението XM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още