IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващата прогноза на eBay потопи акциите ѝ с 12%

Компанията прогнозира по-слаби приходи и печалба от очакваното както за тримесечието, така и за цялата година

09:27 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

eBay Inc прогнозира по-слаби приходи и печалба от очакваното за сегашното първо тримесечие, както и за цялата година, тъй като компанията за електронна търговия не успява да се справи с проблемите си, възникващи заради слабия долар, докато се опитва да върне към успеха своя основен бизнес, предава Ройтерс.

В резултат от новината акциите на компанията отбелязаха 12%-ен спад до 23,51 долара в следборсовата търговия в сряда.

Онлайн търговецът, който се сблъсква със силна конкуренция от страна на гиганта Amazon.com, се изправя и пред конкуренти като Wal-Mart Stores, които агресивно се позиционират в онлайн пространството.

Компанията заяви, че стойността на основния ѝ мърчъндайз, или общата стойност на всички стоки, продадени през сайта ѝ, е нараснала с 5%, като се има предвид влиянието на чуждестранните валути.

По ръководството на новия си изпълнителен директор Девин Уениг eBay се връща към корените си, фокусирайки се върху уникални предложения и по-малки търговци.

Компанията прогнозира коригирана годишна печалба от 1,82 - 1,87 долара на акция и приходи от 8,5 - 8,8 млрд. долара. Това е под очакваните от анализаторите 1,98 долара на акция и 8,99 млрд. долара приходи според Thomson Reuters I/B/E/S. През 2015 г. компанията отчете 8,6 млрд. долара приходи.

Прогнозата за коригираната печалба за първото тримесечие е за 43-45 цента на акция, а за приходите - в диапазона от 2,05 до 2,10 млрд. долара, което също се оказа разочароващо.

Във второто тримесечие, в което eBay оперира без PayPal, приходите ѝ достигнаха 2,32 млрд. долара. Сумата е почти същата като отчетената година по-рано и съвпада с очакванията на анализаторите.

Онлайн продажбите в САЩ скочиха с 9% до 195 млрд. долара през празничния период ноември-декември.

eBay генерира 60% от приходите си на чуждестранни пазари и се сблъсква с последиците на силния долар. Нетната печалба на компанията спадна до 477 млн. долара, или 39 цента на акция, от 1,02 млрд. долара, или 82 цента на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още