IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчикът на Fortnite обяви война на Apple и Google

Epic Games се разбунтува срещу таксите, които трябва да плаща през App Store и Google Play и даде Apple и Google на съд

09:36 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: The Epic Games Inc.</em></p>

Снимка: The Epic Games Inc.

Apple Inc. и Google премахнаха Fortnite от магазините си за приложения в четвъртък, като предизвикаха съдебни дела от страна на създателя на играта Epic Games Inc. Действията ескалират спор между компаниите, които се развива през последните седмици.

Спорът произтича от дългогодишното правило на App Store на Apple, според което повечето приложения трябва да предлагат таксуване през Apple и да плащат на компанията 30% от приходите. В четвъртък сутрин Epic започна да предлага на клиентите си нов начин директно да купуват артикули за Fortnite и да заобикаля таксите. Часове по-късно Apple изтегли приложението, а Google последва примера по-късно през деня.



Apple заяви в изявление по имейл пред Bloomberg, че премахва Fortnite, защото промените на Epic имат „изричното намерение да нарушават указанията за App Store“.  Компанията от Купертино поясни, че нейният магазин е помогнал за успеха на Epic през последното десетилетие и че предлага "равнопоставени условия" за бизнесите. Google даде подобно изявление, но отбеляза, че Android позволява множество магазини за приложения, за разлика от iPhone.

Apple винаги изтъква, че с настояването си покупките в приложения да се осъществяват чрез системата на платформата компанията искала да защитава клиентите от измама. В същото време на някои услуги за абонамент, като на Netflix, било позволено да сключват договори с потребители на техните собствени уебсайтове. След това потребителите могат да влязат в своите iPhone и iPad - и за Apple няма да има такса от страна на доставчиците.

Epic от своя страна заведе дело в окръжния съд в Калифорния, като твърди, че премахването на приложението в магазина за приложения на Apple и свързаните с нея плащания на клиенти са антиконкурентни. Epic каза, че не търси обезщетение, а иска съдът да спре практиките на Apple. Ако не са били„незаконните ограничения на Apple“, Epic щял да осигури конкурентен магазин за приложения за устройства на Apple, става ясно от подадените до съда документи. Компанията подаде жалба и срещу Google часове по-късно, като обвини гиганта в търсенето в антиконкурентно поведение.

Fortnite, водещата игра на Epic, е културно явление. Играта е имала повече от 350 милиона играчи през годините, се казва в съдебните документи. Премахването на играта от App Store означава загуба на достъпа за повече от милиард клиенти на iPhone и iPad. Продажбите през магазина на Apple са генерирали 32,8 млрд. долара за разработчиците през първата половина на 2020 г., което е повече от 20% спрямо година по-рано, според компанията за анализи Sensor Tower.

Оплакванията за таксите, които Apple изисква от разработчиците, достигнаха точка на кипене. От години разработчиците се оплакват от тези 15% до 30%-ни такси на Apple за App Store, а главният изпълнителен директор Тим Кук наскоро бе разпитан по въпроса на изслушване в Конгреса на САЩ, заедно с други шефове на технологични компании. Apple също така е изправена пред разследване от страна на европейски агенции заради антитръстови жалби, разследване, което изпълнителният директор на Epic Тим Суини открито подкрепя. Spotify Technology SA, която води подобна битка с Apple, заяви в изявление, че подкрепя кръстоносния поход на Epic.

Суини разкритикува  и Google, която поддържа подобна политика като тази на Apple. Той определи в интервю за Bloomberg Television миналия месец двете компании като дуопол.

Epic каза на клиентите си в четвъртък, че ще започне да предлага план за директни покупки на артикули във Fortnite и че вместо да плаща такси на Apple и Google, ще предаде спестените средства на клиентите. Epic предлага отстъпки от цели 20% чрез своята услуга. Google заяви в изявление по имейл, че ходът нарушава нейните правила за магазините, но че Fortnite все още е достъпна в Android чрез други средства.

Искът на Epic срещу Apple се позовава на "1984 г. на Джордж Оруел. Малко след изтеглянето на Fortnite официалният акаунт на играта в Twitter промотира нов видеоклип, наречен Nineteen Eighty-Fortnite, с кадър от известна рекламна кампания на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още