Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Robinhood иска "да демократизира" и IPO процеса

Стартъпът разработва технология, която ще позволи на клиентите да участват в първични публични предлагания

Robinhood иска "да демократизира" и IPO процеса

Снимка: Bloomberg LP

Платформата за търговия с акции Robinhood Markets изгражда технология, която ще позволи на клиентите да участват в първични публични предлагания (IPO), включително и в собственото ѝ, предаде Ройтерс.

Онлайн брокерът подготвя собствено IPO тази година и обмисля варианта за продажбата на акции директно на своите клиенти, съобщи Bloomberg News през януари.

Разрешаването на клиентите да купуват акции при IPO-та на други компании обаче ще изисква преговори с тези фирми и други фирми от Wall Street и одобрение от регулаторите, коментира още Ройтерс. Говорител на Robinhood отказва коментар по темата. По-рано през седмицата компанията официално потвърди, че е подала конфиденциално документи за IPO-то си.

"Robinhood има големи шансове да постигне успех в предстоящото си IPO по две причини, които не са свързани с компанията. Първата е, че 2021 г. се очертава като годината на финтех IPO-та, а втората е, че в момента на пазара всичко е хит". Това мнение пък изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Йонко Чуклев.

Robinhood се откроява в бранша със своята насоченост към инвеститорите на дребно и начинаещите инвеститори. Средният размер на акаунтите в платформата е около 5 хил. долара, каза главният изпълнителен директор Влад Тенев пред американския Конгрес миналия месец. Такива клиенти на дребно обикновено не са включени в инвестиционните кръгове преди IPO-тата и трябва да изчакат, докато акциите започнат да се търгуват, преди да могат да ги купят. Тъй като акциите често се търгуват на по-висока стойност, когато дебютират, големите фондове, които получават разпределения в рамките на IPO, имат предимство. Според доставчика на данни Dealogic средната стойност на повишенията при търговията в първи ден при американските листвания през 2020 г. е 36%. 

Още по темата

Популярността на Robinhood нарасна през последната година, тъй като предизвиканите от пандемия блокирания държаха хората у домовете им и подтикнаха някои млади потребители да експериментират с търговия без комисиона. Законодателите и регулаторите обаче насочиха вниманието си към платформата, тъй като нейният обхват нараства.

Новата инициатива на стартъпа може допълнително да подкопае влиянието на Wall Street върху борсовата волатилност. Би било по-лесно тя да се приложи за собственото IPO на Robinhood, като се има предвид как компаниите и техните инвестиционни банкери строго контролират разпределението на инвестициите в нови листвания. 

Robinhood планира да отдели част от своите акции, предлагани в рамките на първичното предлагане, за своите 13 милиона потребители, и да използва технологията, която изгражда, за да администрира тази част от предложението, твърдят източниците.

Въпреки че технологията на Robinhood би била нова, концепцията за резервиране на акции за потребителите не е такава. Deliveroo Holdings Plc, подкрепената от Amazon.com Inc фирма за доставка на храни, която обяви плановете си за листване през този месец в Лондон, също прави това, въпреки че процесът се администрира от доставчик от трета страна.

По-иновативни са амбициите на Robinhood да позволи на потребителите директно да купуват по време на IPO-та на други компании. Стартъпът би трябвало да договори споразумения с компании и техните брокери и да получи благословията на американските регулатори. Robinhood може да има лост в тези преговори, като твърди, че ще действа като мост между IPO-то и основния пул от инвеститорското търсене, допълват източниците. 

Предоставянето на достъп до IPO-та може да засили привлекателността на Robinhood сред потребителите, някои от които критикуват компанията заради ограниченията, които поставя върху търговията на силно търгуваните на късо „меме акции“ като GameStop Corp. Robinhood заяви тогава, че клиринговата къща я е принудила да постави ограниченията, тъй като ѝ липсвал достатъчно капитал за уреждане на сделките.

Този ход може също така да увеличи оценката на Robinhood в собственото ѝ IPO, тъй като подобна оферта ще доведе до допълнително търсене на акции.

Базираната в Менло Парк, Калифорния, компания е основана през 2013 г. от Байджу Бхат и Владимир Тенев с цел „демократизиране на финансите“, като предоставя на хората достъп до пазари, обикновено доминирани от професионални инвеститори.

Подкрепена от инвеститори, включително Andreessen Horowitz, Ribbit Capital и 9Yards Capital, нейната платформа позволява на потребителите да извършват неограничени сделки без комисиони с акции, борсово търгувани фондове, опции и криптовалути.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Турция глобява Google с над 36 млн. долара