IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood разкрива нарастваща загуба тази година след печалба през 2020 г.

За първото тримесечие на 2021 г. необрокерът е натрупал загуба в размер на 1,44 млрд. долара

09:28 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Robinhood Markets Inc. подаде заявление за първично публично предлагане, разкривайки, че е станала рентабилна през миналата година, само че загубите ѝ са се повишили през първото тримесечие на фона на т. нар. лудост на меме акциите, предава Bloomberg.

Компанията, която предлага платформата си за търговия на начинаещи инвеститори, oценява размера на предложението си на 100 млн. долара, но сумата ще се промени, когато определи условия за продажба на акции. Заявлението за листване в четвъртък следва съобщението на Robinhood през март, че е подала поверително документи за първично публично предлагане, което осъществи дългоочакваното сред инвеститорите - включително сред собствените клиенти на приложението за търговия с акции, листване.

Robinhood заяви, че е генерирала нетна печалба от 7,45 милиона долара при приходи от 959 милиона долара през 2020 г. в сравнение със загуба от 107 милиона долара и приходи за 278 милиона долара през предходната година.

Приходите на компанията са нараснали през първото тримесечие, надхвърляйки 522 милиона долара в сравнение със 128 милиона долара за същия период на миналата година, показва декларацията. Загубите ѝ обаче нарастват астрономически, от 53 милиона долара за трите месеца, приключили на 31 март 2020 г., до 1,44 милиарда долара през последната година. 

Тази загуба беше свързана главно с конвертируеми акции и пасиви заради спешно набиране на средства, когато компанията бързаше да се справи с нестабилността на търговията около GameStop Corp. и други популярни акции. Robinhood набра над 3 милиарда долара от инвеститори за няколко дни.

Потенциалната оценка на Robinhood ще стане по-ясна, когато разкрие броя на акциите, които планира да продаде, и предложения ценови диапазон за тях. Анализаторът на Bloomberg Intelligence Дейвид Ритър заяви, че компанията може да бъде оценена на до 40 милиарда долара.

Robinhood, чиято дългосрочна мисия е да „демократизира“ инвестирането, е смятана за основен входен пункт за млади инвеститори за достъп до пазарите и се разглежда като пионер за новото, по-младо поколение инвеститори на американския финансов пазар.

След рекорден растеж по време на пандемията от COVID-19 предпочитаното от младите хора приложение за търговия с акции се озова насред буря през януари заради т. нар. short squeeze при GameStop, стимулиран от инвеститори на дребно в Reddit. Но брандът на Robinhood изглежда непокътнат, като офертите преди първичното публично предлагане на акциите растат рязко на фона на манията около GameStop.

Критиците пък обвиняват брокера, че се държи като доставчик на хазартни игри със своето лесно за използване приложение, което е особено популярно сред по-младите инвеститори, вместо да действа като уважаван доставчик на финансови услуги.

Robinhood управлява "мръсен" бизнес модел, който привлича клиенти без такса, докато компанията получава пари от големи корпорации на Wall Street,  за да бъде брокер на сделките им, оплака се наскоро Чарли Мънгър, дясната ръка на американския инвеститор Уорън Бъфет. Според него Robinhood насърчава своите потребители да търгуват възможно най-много и рисковано. Компанията отхвърли тази критика като „разочароваща и елитарна“.

Брокерът дискаунтер обаче наскоро изпадна в немилост сред много от своите потребители, тъй като бе ограничил търговията с някои горещи акции. Това създаде проблеми, особено с книжата на търговеца на видеоигри Gamestop, който се превърна в пионка в битката за власт между малките инвеститори, организирали се в интернет, и хедж фондовете. Robinhood бе заподозрян в сговор с хедж фондовете, но отрича това.

Въпреки това многобройни клиенти заведоха дела срещу компанията. Но и без това Robinhood си има правни проблеми. В годишния доклад групата разкри, че води преговори с американския финансов регулатор Finra за многомилионно споразумение за предишни нарушения на правилата. Други органи като SEC и Нюйоркския орган за финансов надзор също следят под лупа компанията. Съществуват и различни съдебни дела от потребители в САЩ.

Едва преди ден стана ясно, че компанията ще плати почти 70 млн. долара (59 млн. евро) по споразумение с американският финансов регулатор Finra, разчиствайки пътя пред IPO-то си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още