IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ограничиха дейността на NSA

Нов закон слага край на безграничното събиране на метаданни от страна на агенцията

13:47 | 03.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ ограничиха дейността на NSA

Американският президент Барак Обама подписа нов закон, който ограничава следенето, осъществявано от американската Агенция за национална сигурност (NSA), предаде Ройтерс.

Подписаният Закон за свободата цели ограничаване на програмата на NSA по събиране на метаданни от телефонни разговори (това включва време на обаждането, продължителност на разговора, набран номер, б. ред.). Това бе една от най-критикуваните мерки от закона, известен като Patriot Act, приет след атентатите от 11 септември.

Късно във вторник Сенатът одобри със 67 срещу 32 гласа закона, а преди месец той беше одобрен и от Камарата на представителите. 

По този начин отговорността да събират данните се прехвърля на телекомуникационните компании, а властите ще имат достъп само със съдебно решение. Предвижда се да бъде дадено отново право на службите да следят и подслушват т.нар. "вълци единаци" – това са лица, които са заподозрени, че готвят самостоятелно атентати и други действия, които застрашават сигурността на страната и гражданите.

Същевременно лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че законът подкопава сигурността на САЩ и може да попречи на разузнавателните агенции в осуетяването на атентати. Американският съюз за граждански свободи на свой ред изрази мнението, че законът не ограничава достатъчно правомощията за подслушване на правителството. И двете страни обаче са съгласни, че приемането му е важно събитие в дебата за сигурността и свободите.

Досегашната система на масово следене от страна на службата бе разкрита от бившия ѝ сътрудник Едуард Сноудън през 2013 г., заради което програмата бе подложена на критики, че нарушава неприкосновеността на личния живот.

Отдавнашната борба в Конгреса за правото на личен живот и наблюдението приключи, след като Сенатът гласува да се ограничи събирането на метаданни за телефонни разговори на американците, което е първото сериозно ограничение на правото на властите да шпионират след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, коментира от своя страна The Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
А стига , бе ...ами сега да не ги изненадат лошите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още