IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отново отстъпват от забраната за TikTok

Министерството на търговията забавя изпълнението на заповед, която би направила невъзможно действието на приложението

07:58 | 13.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американското министерство на търговията заяви в четвъртък, че няма да изпълни своя заповед, която на практика би принудила китайското приложение за споделяне на видео TikTok да бъде изключено от страната. Изненадващото решение представлява последният засега знак на проблемите пред усилията на администрацията на Доналд Тръмп да превърне приложението в американска компания.

Решението на Министерството на търговията забави изпълнението на заповед, която трябваше да влезе в сила в четвъртък и която щеше да забрани на компаниите да предоставят услуги за интернет хостинг или доставка на съдържание на TikTok - ходове, които на практика биха го направили неработоспособен в САЩ.

Репресиите на САЩ спрямо китайските приложения за социални медии са водени от президента Тръмп и не е ясно как новоизбраният президент Джо Байдън ще подходи към ситуацията. Много членове на Конгреса и в двете партии обаче изпитват тревога по отношение на потенциалното събиране и наблюдение на данни от страна на Китай.  

Тръмп направи борбата за TikTok централен фронт в по-широките си усилия за борба с влиянието на китайската технологична индустрия в САЩ. Той за първи път нареди продажбата на TikTok в САЩ през август и заплаши, че ще забрани приложението, ако ByteDance не успее да постигне споразумение с американска компания.

Тръмп не е споменавал нищо за TikTok от изборите насам, след като се е фокусирал върху опитите да дискредитира резултатите, които показват, че е загубил. Но в четвъртък Тръмп издаде изпълнителна заповед, забраняваща американските инвестиции в китайски фирми, определени да бъдат притежавани или контролирани от военните в страната, предава Bloomberg.

Резултатът ще има важни последици и за американско-китайските отношения, както и за бъдещата форма на глобалния интернет, докато другите страни се затрудняват с включването на китайски технологични компании.

Обявявайки решението си, Министерството на търговията се позовава на предварителна заповед срещу спирането, издадена миналия месец от окръжния съдия във Филаделфия Уенди Бийтълстоун в иск, предявен от три звезди на TikTok - комика Дъглас Марланд, модния гуру Козет Райнъб и музиканта Алекс Чембърс. 

Съдия Бийтълстоун заяви, че правителствените действия „представляват заплаха за “силния обмен на информационни материали“ и следователно вероятно надхвърлят правомощията на правителството съгласно Закона за международните извънредни икономически сили, на който администрацията на Тръмп разчита за действията срещу TikTok.

През септември съдия във Вашингтон блокира част от забраната, която би предотвратила нови изтегляния на приложението. И на 30 октомври съдия от Пенсилвания издаде временна заповед за правилата, които биха попречили на трети страни да предоставят онлайн инфраструктура, която позволява на TikTok да работи безпроблемно. САЩ обжалваха решението на Вашингтон през октомври и заявиха в четвъртък, че ще обжалват решението на Пенсилвания.

Американското правителство обжалва тази заповед късно в четвъртък. САЩ твърдят, че се опитват да предотвратят споделянето на данни на американските потребители на TikTok с авторитарното правителство на Китай, което TikTok твърди, че никога не прави. Правителството твърди също, че усилията му са насочени към защита на данните на потребителите в САЩ, а не към затваряне на информационния обмен.

Тъй като битката се разиграва в съда, в декларацията на Министерството на търговията в четвъртък се казва, че заповедта за спиране няма да влезе в сила „в очакване на по-нататъшни правни действия“.

В изявление от четвъртък говорител на TikTok заяви, че компанията е „фокусирана върху продължаването на ангажимента с Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ“ в опит да отговори на опасенията за сигурността, „дори и да не сме съгласни с тях“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още