IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са шпионирали и сървъри на Tor

Считаната за една от най-сигурните за прикриване на следите в мрежата програма е дискредитирана

12:45 | 04.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ са шпионирали и сървъри на Tor

Американската Агенция за национална сигурност (NSA) е наблюдавала усърдно потребители, които използват онлайн услуги за защита на личните данни, съобщава технологичният блог CNET. Откритието за това се случва след анализи на изходните кодове на една вече не толкова тайна програма на агенцията - X-Keyscore.

Софтуерната програма дава възможност на NSA да добавя към списъците си за специален мониторинг всеки човек, който използва или дори просто е посетил сайтовете на услуги за защита на личните данни като Tor Network, Tails или друга подобна услуга.

След това служителите на NSA могат да събират множество данни за конкретния потребител без необходимост от съдебна заповед. Сред тези данни попадат адрес на електронна поща, съдържанието на имейлите, телефонен номер и дори проследяване на активността на потребителя в интернет.

Германските телевизии NDR и WDR са открили германски студент, който е попаднал във въпросния списък на NSA. Себастиян Хан от Ерланген е поддържал т. нар. "възел" от мрежата на Tor, която позволява на всеки потребител да прикрива следите си в мрежата.

Според NDR на X-Keyscore е „заповядано“ да се следят всички потребители, които посещават сайта на Tor. Не ясно за какъв период от време потребителите се добавят в тези списъци и какво се случва след като бъде установено, че те не вършат нищо нередно.

Tor представлява мрежа от виртуални тунели, която позволява на лица или групи от хора да подобрят сигурността и защитят анонимността си в интернет.

Редица журналисти използват Tor, за да общуват по-безопасно с опасни и подозрителни лица или дисиденти. Неправителствените организации (НПО) използват Tor, за да позволят на своите служители да се свързват с уебсайта на организацията, докато са в чужди страни, без да обявяват на всеослушание къде и за кого работят.

Системата е особено популярна сред потребителите в държави със строги режими или диктатура, където има ограничения в достъпа до интернет. 

ARD припомня, че мрежата Tor е първоначална разработка на американските военни. Правителството във Вашингтон по-късно е субсидирало проекта с по около 800 000 долара на година. 

Повече по темата за подслушванията на американските власти четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Нищо чудно да намериш две. Нали и ГРУ трябва да взимат заплати. А съседът ти дето слухти през стената го прави по навик, спомен от доносническото му минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Това го казаха разни хора преди години и никой не им повярва. Следва да погледнем под кревата дали няма някоя камерка с микрофон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още