IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шпионски скандал без край

Берлин разследва втори предполагаем двоен агент, шпионирал в полза на САЩ

17:56 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централният вход на сградата на германското външно разузнаване в Пулах. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Централният вход на сградата на германското външно разузнаване в Пулах. Снимка: архив Ройтерс

Шпионската афера между Германия и САЩ се разширява. Според информация на германските телевизии NDR и WDR, както и на авторитетния всекидневник Süddeutsche Zeitung, има втори заподозрян двоен агент, този път в германското Министерство на отбраната.

От сутрешните часове служители на Федералната криминална служба (BKA) и на федералната прокуратура претърсват в Берлин жилищни и офис помещения на обвиняем, за когото се предполага, че е шпионирал в полза на американските тайни служби. Срещу него според съобщенията в медиите се водят следствени действия в резултат на първоначални подозрения за разузнавателна дейност. Той вероятно работи в армията и ще бъде официално обвинен от главния прокурор до часове.

Според добре информирани източници вторият случай е още по-сериозен от двойния агент във външното разузнаване, който беше задържан през миналата седмица по подозрения, че шпионира в полза на САЩ.

Според собствените му показания той е предавал на американските тайни служби секретна информация на германското разузнаване в продължение на две години. В замяна на всички предадени 200 тайни документа 31-годишният двоен агент е получил 25 000 евро. Той е бил служител на германското външно разузнаване в Пулах (предградие на Мюнхен) и е работил в отдела "Външни отношения". Обвиняемият все още е в ареста и си е признал за шпионажа за ЦРУ.

Вторият случай обаче няма нищо общо с ареста в Мюнхен, пише Süddeutsche.

Междувременно правителството на САЩ се стреми да ограничи щетите. Ръководителят на ЦРУ Джон Бренън е разговарял във вторник следобед с отговорника по тайните служби в канцлерството на Ангела Меркел Клаус-Дитер Фритче, отбелязва още Süddeutsche Zeitung.

По време на визитата си в Китай канцлерът Меркел е реагирала изключително гневно на разкритията за двойния агент. „Ако твърденията се окажат верни, то за мен това е явно противоречие на онова, което аз разбирам под „изпълнено с доверие сътрудничество между служби и партньори", заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още