IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank увеличи четирикратно чистата си печалба

Компанията на Масайоши Сон засега загърбва кризата, причинена от неуспешни инвестиции и предизвиканата от коронакризата катастрофа

20:30 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Благодарение на ралито на световните фондови борси японската компания SoftBank отчете шесткратен ръст на нетната си печалба. Между април и декември най-големият инвеститор в технологиите в света е постигнал годишна печалба от 3,055 трлн. йени (24 млрд. евро).

По този начин Softbank се освободи засега от кризата след неуспешни инвестиции и предизвиканата от коронавируса катастрофа. Основателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обеща на своите инвеститори, че сега са „във фаза на прибиране на реколтата“ от високите инвестиции.

В същото време Сон вижда „все още място за растеж“. Твърди се, че той ще дойде  предимно от IPO-та на 140-те мегастартъпа, в които SoftBank е инвестирала с партньори или самостоятелно. Мениджърът си представя ритъм от десет до 20 листвания на година, обясни Сон, цитиран от Handelsblatt.

Същевременно той все още вижда място за подобрение по отношение на печалбата: „Това все още не е задоволително ниво“, каза основателят на компанията на пресконференция в Токио.

Агресивното изказване е коренно различно от изявите на Сон от началото на миналата година. Катастрофата на големия му залог върху глобалния офис брокер WeWork и проблемите с калифорнийските шофьори на Uber бяха извадили SoftBank на червено дори преди причинената от коронавируса криза. Инвеститорите му от първия фонд за 100 млрд. долара SoftBank Vision го критикуваха остро, а заинтересуваните да инвестират във втория фонд оредяха.

Сривът на акциите в началото на пандемията също причини смут в SoftBank. Групата приключи финансовата си година до април 2020 г. с нетна загуба от 962 млрд. йени (7,6 млрд. евро) поради високите спадове на дяловете си.

Сон продаде акции на стойност над 40 млрд. долара, за да използва приходите за подкрепа на бизнеса си и падащата цена на акциите чрез обратно изкупуване на ценни книжа и дългове.

Когато фондовите пазари обаче се обърнаха, той използва част от приходите, за да инвестира в своя Vision Fund 2 дори без партньор. Темпът изостава малко зад този на първия фонд.

От самото си създаване Softbank е закупила дялове в 92 големи стартъпа, включително в известни имена като Slack и американската компания за доставка на храна Doordash, чието IPO наскоро увеличи стойността на държаните от SoftBank акции 13 пъти. SoftBank Vision Fund 2 вече е инвестирал в 28 зрели стартъпа и има предвид още единадесет, чието IPO е възможно през следващите години.

Има успешни IPO-та и от втория фонд, преди всичко китайския онлайн брокер на къщи Beike, който разчита до голяма степен на виртуалната реалност и изкуствения интелект в бизнеса с недвижими имоти. Стойността на инвестицията на Softbank се е увеличила повече от пет пъти от влизането ѝ в тази компания през ноември 2019 г. до 6,6 милиарда долара.

Все още не е ясно дали Сон ще успее да привлече отново повече инвеститори с тези успехи, които да инвестират в неговата визия за интернет революцията, „made by SoftBank“.

Защото тримесечният отчет не е пълен успех, както отбелязва Кърк Будри, анализатор в Redex Research. „Бизнесът за управление на активи, който управлява приходите от продажбата на активи, е постигнал по-малко впечатляващи резултати с близо 3 милиарда долара загуба от търговия с деривати“, казва той.

Този неуспех може да разочарова инвеститорите, казва Будри: „Инвеститорите, които насърчиха акциите до нов 21-годишен връх преди отчета, след като пазарът беше затворен, вероятно ще искат повече“. Но Сон не показа раздразнение от този неуспех. 

По-скоро той описва своята група като различен тип финансов инвеститор: гъска, която масово произвежда златни яйца, т.е.успешни IPO-та и продажби.

През 20-те години до основаването на SoftBank Vision Fund цели 19 от инвестициите на SoftBank вече са публични фирми. От 2017 г. SoftBank изкара 23 компании на борсата или продаде техните акции.

Сон не възприема дори проблемите на най-голямата си инвестиция, китайската платформа за онлайн търговия Alibaba, като отрицателни. Китайските власти анулираха IPO-то на финансовата дъщерна компания на Alibaba Ant през миналата година.

Сон обаче подчерта доброто развитие на бизнеса на Alibaba и приветства по-строгите регулации и Ant и Сие.: „Китайските интернет компании досега можеха да правят почти всичко, което искат.“ Но защитата на гражданите е необходима, за да може бизнесът да продължи да расте, казва той.

За Сон тази офанзива е логичният резултат от радикална промяна в стратегията. В продължение на десетилетия той смесваше инвестициите и реалния бизнес. Но откакто той успя да вдъхнови саудитския пенсионен фонд и други партньори, включително Apple и тайванския производител Foxconn, за първия си Vision Fund през 2016 г., той последователно превърна SoftBank във финансов инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още