IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споделеното финансиране вече е работеща алтернатива и у нас

Революционната за страната ни peer-to-peer платформа iuvo беше представена по време на форум за финансови технологии в столицата

10:02 | 07.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;iuvo</em></p>

Снимка: iuvo

 “Краудфъндингът като част от т.нар. споделена икономика постепенно се превръща в бизнес модел, който става познат на все повече хора по света. Използват го активно и двете страни потребители – както тези, които търсят ресурс, така и тези, които го отпускат. С платформата за p2p инвестиции iuvo, споделеното финансиране е вече възможно и в България”. Tова заяви оперативният директор на iuvo Group Ивайло Иванов по време на еднодневния форум #NEXT DIFI 2016, организиран от b2b Media.
 
Форумът за дигитални финанси и технологични иновации в банковия и финансовия сектор се проведе в София и събра водещи експерти от банковия и небанковия сектор у нас. Бяха разгледани темите за преплитащите се технологични иновации и финансови услуги, променящи начина, по който светът кредитира, купува и инвестира. Участниците в събитието проявиха активен интерес към базираната в Естония p2p платформа iuvo, представена от оперативния директор за България Ивайло Иванов. Той взе участие в панела на форума, посветен на алтернативните модели на финансовия сектор.
 
В презентацията си „Моделите на краудфъндиг, като част от споделената икономика“ Ивайло Иванов постави акцент върху основните на бизнес модела, водещите fintech компании в света, както и видовете краудфъндинг. По време на панела оперативният директор на iuvo представи и една от най-популярните форми на краудфъндига - p2p кредитирането в контекста на алтернативните форми на финансиране, както и основните световни пазари, на които то се развива динамично. Акцент в презентацията на iuvo беше и представянето на платформата в България от нейния старт преди повече от шест седмици.
 
Стартирала едва през юли 2016 г., платформата iuvo предлага съвсем нов метод за инвестиране. Моделът на iuvo улеснява комуникацията между хора, търсещи възможност за увеличаване на доходите си и такива, които имат нужда от финансиране. Характерното е в това, че т.нар. небанкови дружества (оригинатори), с които работи iuvо, и които предоставят заеми, листват своите портфейли в платформата, а инвеститорите могат да купуват части от тях. С което на практика те могат да генерират пасивен доход с различни нива на възвръщаемост и риск, в зависимост от избраното от тях портфолио от кредити, в което инвестират.
 
Резултатите за първите шест седмици, откакто платформата е активна, недвусмислено говорят за изключителен интерес към споделеното финансиране. Регистрираните инвеститори са близо 340 от четири държави, а средствата, вложени от тях, възлизат на над четвърт милион лева. Представянето на iuvo показва, че за този период са били листнати портфейли от кредити на обща стойност от близо 2 млн. лв. Българските потребители показват сериозна приемственост към модела на iuvo. Инвестиции в лева възлизат на 35% от регистрираните до момента, като финансовото изражение на този процент е над 88 хил. лева. Преобладаващата част на инвестициите е в евро.

Оперативният директор на проекта Ивайло Иванов сподели по време на презентацията, че очаква те да се увеличат многократно, въпреки че България е сравнително „млад“ пазар. По време на #NEXT DIFI 2016 предприемачът сподели още, че съвсем скоро ще бъде въведена функцията „auto invest“ на платформата. Чрез нея наличните средства на инвеститорите ще бъдат автоматично разпределени по портфейлите, според предварително заложени критерии. Това неминуемо ще бъде поредната полза на инвеститорите, като ще им спести допълнително време в процеса.
 
След летящия старт на платформата iuvo плановете на младата компания са за стабилно развитие и навлизане на други европейски пазари. Бъдещето във финансовия сектор е необозримо, а екипът на iuvo създава нови възможности за генериране на доходност, която надминава нивата на тези при традиционните финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още