IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебно решение нанесе сериозен удар на Amazon

Компанията на Безос ще трябва да гарантира качеството на продаваните от трети страни продукти

12:50 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Решение на апелативния съд в Калифорния скоро може да затрудни Amazon и да принуди компанията да носи отговорност за опасни продукти, продавани на нейната платформа.

В четвъртък Четвърти апелативен съд в Калифорния постанови, че Amazon може да носи отговорност за щети, причинени от дефектна подмяна на батерия на лаптоп, която се е запалила и е причинила изгаряния на жена от трета степен. Анджела Болгер твърди, че е закупила батерията за лаптоп от трети продавач, Lenoge Technology HK Ltd., на онлайн пазара на Amazon.

Решението нанася сериозен удар на Amazon, който от години успешно се бори с дела, които се опитват да наложат отговорност на компанията за дефектни продукти, продавани през нейния сайт, които причиняват вреди и щети за имущество.



„Потребителите в цялата страна ще почувстват въздействието на това решение“, казва Джеръми Робинсън, адвокат на Болгер, цитиран от CNBC.

Представители на Amazon не са отговорили веднага на искането за коментар по темата.

Разширяващата се платформа за електронна търговия на Amazon, която е домакин на милиони продавачи от трети страни, сега представлява приблизително 60% от продажбите на електронната търговия на компанията. Въпреки че пазарът е помогнал на Amazon да генерира рекордни приходи, той също така доказа, че приютява фалшиви, опасни и дори стоки с изтекъл срок на годност. Преди това компанията заяви, че инвестира стотици милиони долари годишно, за да гарантира, че продадените продукти са безопасни и съвместими.

Amazon отдавна поддържа тезата, че тя е само канал между купувачи и продавачи на пазара и че не участва в снабдяването или дистрибуцията на продукти, продавани от продавачи на трети страни, като това я освобождавало от отговорност. Това беше успешна защита на Amazon в миналото, включително и при случай от 2018 г., свързан с покупката на дефектен ховърборд, който избухна и изгори къщата на клиент на Amazon в Тенеси.

Компанията все още е изправена пред няколко текущи дела за отговорност за продукти в щатски и федерални съдилища в цялата страна.

По делото на Болгер съдът постанови, че Amazon се е поставила във „веригата на разпространение“ на повредената батерия за лаптоп, като освен всичко друго е съхранявала продукта в складовете си, получавала е плащане и е изпратила продукта, както и е определяла „условията на връзката си “с трети продавачи и е изисквала “значителни такси за всяка покупка“.

„Какъвто и термин да използваме, за да опишем ролята на Amazon, независимо дали става дума за “търговец на дребно“, “дистрибутор“ или просто “посредник“, тази роля е ключова за стигането на продукта до потребителя“, пояснява съдът. „Съгласно установените принципи за строга отговорност Amazon следва да носи отговорност, ако
продукт, продаден чрез уебсайта му, се окаже дефектен”.

Съдът пояснява, че Amazon не може да бъде защитен от отговорност чрез член 230 от Закона за благоприличието в комуникациите, закон от 90-те години, който защитава онлайн платформите да не носят отговорност за съдържание, което потребителите им публикуват на неговите сайтове.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още