IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор усеща все по-силно коронавируса

Тъй като много продукти се произвеждат в Китай, експертите предупреждават, че е възможно да възникне недостиг в различни продуктови категории

08:20 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Tesla възобновява бавно дейност във фабриката в Шанхай. <em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Tesla възобновява бавно дейност във фабриката в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Технологичният сектор усеща все повече ефектите на коронавируса. Компаниите затварят офиси, магазини и фабрики в Китай, служителите вече не могат да пътуват до страната. Очаква се затварянията да продължат до 1 март.

Сред засегнатите компании са Apple, Samsung, Microsoft, Tesla и Google. Тъй като много продукти се произвеждат в Китай, експертите предупреждават, че е възможно да възникне недостиг в различни продуктови категории, като смартфони, VR устройства, автомобили и други технологични аксесоари. Затварянето на фабриките на Foxconn и Pegatron в Китай, например, вероятно ще забави производството на iPhone и Airpods.

Очакват се множество краткосрочни и дългосрочни ефекти - от отложени събития до компании, които потенциално пропускат целта си за пускане на продукти на празници поради закритите производства в цялата страна. The Verge  описва начините, по които  коронавирусът влияе на индустрията.

Затворени магазини

По-рано този месец големи технологични компании обявиха, че временно ще закрият всички корпоративни офиси, производствени фабрики и магазини на дребно в Китай. Сред тези компании са Apple, Samsung, Microsoft, Tesla и Google. (Google затвори също така офиси в близките Хонконг и Тайван). Очакваше се по-голямата част от тези затваряния да продължат до неделя, 9 февруари, въпреки че някои компании не уточниха кога точно офисите ще се отворят отново.

HR директорът на Apple Дидре О’Брайън написа във вътрешнофирмен имейл на 7 февруари, че се очаква офисите и колцентровете да отворят в седмицата на 10 февруари, докато отварянето на магазините все още се преценява.

„Допълнителното почистване, здравните протоколи и местните ограничения около обществените пространства ще имат фактор за това решение“, написа тя. По онова време се смяташе, че това може да е станало още на 15 февруари за много магазини, според Bloomberg. Но тази дата мина, а Apple все още внимава за повторното отваряне на магазините. В рядко срещана актуализация на своите прогнози, публикувана на 17 февруари, Apple заяви, че „постепенно отваряме отново нашите магазини за търговия на дребно и ще продължим да го правим толкова стабилно и безопасно, колкото можем“. Компанията добави, че нейните корпоративни офиси и колцентрове в Китай са отворени.

Amazon все още не е обявила закриването на офиси в Пекин, Шънджън, Шанхай или Гуанджоу (няма офис в Ухан, откъдето произхожда вирусът), но изисква служителите да получат одобрение за всякакви пътувания до Китай. Служителите, които пътуват в и извън Китай, също така се съветват да работят от вкъщи за период от 14 дни, преди да се върнат в офиса.

Въпреки че Facebook няма офиси в Китай, той също предупреди служителите да не предприемат несъществени пътувания до страната. LG и Razer също са издали подобни предписания. Дали пътниците дори могат да стигнат до Китай, е съвсем друг проблем, тъй като повече от 50 авиокомпании по целия свят вече са спрели полети до и извън страната.

Недостиг на продукти и закъснение при старт на продажби

Тъй като много продукти се произвеждат в Китай (или използват части от китайски доставчици), експертите също предупреждават клиентите да очакват недостиг на редица смартфони, VR очила, автомобили и други технологични аксесоари. Очаква се например затварянията на заводите на Foxconn и Pegatron в Китай потенциално да забавят производството на iPhone и AirPods, тъй като работниците в завода не са в състояние да възобновят работата.

В събота Nikkei Asian Review съобщи, че Китай пречи на Foxconn да отвори отново завода си в Шънджън предвид условията за труд и живот в тази фабрика и че Foxconn независимо е решила да остави завода си в Джънджоу затворен, докато чака правителствен преглед. Фабриката в Джънджоу, известна още като „града на iPhone“, е мястото, където се асемблира по-голямата част от продаваните из целия свят iPhone. Bloomberg твърди, че фабриката в Джънджоу може би е възобновила ограниченото производство през седмицата на 10 февруари, но с малък брой работници, които не са пътували до вкъщи за Нова година. 

Facebook също спря да приема нови поръчки за най-новата си джажда за виртуална реалност - Oculus Quest, позовавайки се на болестта. „[Подобно] на други компании, очакваме допълнително въздействие върху производството на нашия хардуер поради коронавируса. Взимаме предпазни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите служители, производствени партньори и клиенти и следим внимателно ситуацията. Работим за възстановяването на наличността възможно най-скоро“, сподели компанията в изявление пред Android Central.

Quest можеше да се поръчва около празничния сезон, но първоначално търговците заявиха, че очилата ще бъдат налични отново в началото на февруари, но датата беше върната до 10 март за 64 GB версията.

Asus също предупреди  феновете на нишовия геймърски ROG Phone II, че устройството няма да бъде достъпно отново до по-нататъшно уведомление.

Заради затваряния на фабрики Tesla също отложи доставки на Model 3, въпреки че компанията заяви, че очаква закъснение „до между една и една и половина седмици”. Тя възобнови частично производството си в завода в Шанхай в понеделник, 10 февруари.

Сред другите китайски марки, които очакват да забавят производството, са Oppo, Xiaomi, Lenovo и Huawei, според South China Morning Post. „Компаниите, които разчитат на компоненти от Хубей, ще бъдат най-силно засегнати, като Lenovo“, казва Никол Пен, анализатор на мобилната индустрия от Canalys. „За компании като Huawei, чиито операции са в Гуандон, ситуацията е по-малко тежка, въпреки че в момента нито една компания няма да може да възобнови фабричните си дейности със 100-процентов капацитет“, посочи тя.

По същия начин продуктите в технологичния сектор, които се очаква да бъдат доставени в началото на февруари, сега се забавят поради вируса. Сред тях са конзолата Nintendo Switch, игри и аксесоари, включително много обсъжданото заглавие Animal Crossing, Ring Fit Adventure и The Outer Worlds.

В актуализацията си за инвеститори от 17 февруари Apple също предупреди, че приходите ще бъдат по-ниски от очакваните поради влиянието на коронавируса върху доставките на iPhone и намаления трафик на търговията на дребно в Китай. Компанията заяви, че нейните поделения за производство на iPhone са отворили отново, но че те „напредват по-бавно, отколкото очаквахме".

Отпадане на събития

След като множество технологични компании частично или изцяло се оттеглиха от конференцията на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона поради опасения от коронавируса - включително Sony, Amazon, Nvidia, LG Electronics, ZTE и Ericsson - GSM Association, която организира MWC, анулира изданието.

Някои разработчици на игри също ограничават пътуванията си до събития. PlayStation, Oculus и Facebook Gaming се оттеглиха от Game Developers Conference, а Sony също обяви, че ще прескочи Pax East.

Въпреки че Световната здравна организация повиши статуса на коронавируса до глобална спешна ситуация за здравето, не препоръча непрекъснато отменяне на глобални конференции като MWC. „Понастоящем няма данни, които да подсказват, че в Европа има разпространение на вируса, така че понастоящем СЗО/Европа не изисква отмяна на големи събития“, заяви говорител на СЗО. Но сега ситуацията в Северна Италия, където бе блокирана голяма част от територията, говори за друго.

Huawei, който се очакваше да бъде домакин на конференция за разработчици през февруари, също отложи събитието си до края на март. Втората седмица на големия турнир League of Legends също се забави за неопределено време от 26 януари, но лигата заяви, че ще бъде домакин на онлайн състезания, започващи на 26 февруари.

По подобен начин Blizzard обяви, че мачовете за Overwatch League през февруари и март са отменени, докато FIA отмени плановете за предстоящото състезание във Формула E, което трябва да бъде проведено в края на март. Априлското събитие за глобални квалификации на състезания за електронни игри на PUBG, което трябва да се състои в Берлин, също беше отложено до по-нататъшно уведомление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още