IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър поиска Google и Apple да свалят приложението „Максим“

В писмо до двата технологични концерна се посочва, че услугата се извършвала в противоречие със законите

19:06 | 01.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Такси Максим</em></p>

Снимка: Такси Максим

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев е поискал в петък от американските технологични компании Google и Apple да преустановят в магазините си за приложения предлагането на територията на България на приложението за поръчка на автомобил „Максим", съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

В писмо на Събев до двата технологични концерна се посочва, че услугата се извършвала в противоречие с нормативите за таксиметров превоз на пътници.

На среща между министъра и представители на таксиметровия бранш, която се състоя в края май, беше обсъдено предприемане на спешни мерки за ограничаване на нерегламентирания превоз на пътници. От бранша потърсиха съдействието на Събев за спиране на платформата, която според транспортното ведомство извършвала „незаконен превоз на пътници".

Веднага след срещата министърът е сезирал МВР, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Националната агенция за приходите (НАП). От тези институции обаче от Министерството на транспорта не са получили отговори за това, че са предприети конкретни мерки. 

Компанията работи в София от 2015 г., а от няколко месеца разшири обхвата си в Пловдив и Варна. Потребителите могат да си поръчат кола чрез мобилно приложение, подобно и на Uber, който обаче беше много по-бързо спрян от българския пазар.При „Такси Максим“ плащанията са почти изцяло в брой, а изискванията за шофьори и за колите са много по-занижени, отколкото при Uber. 

В момента „Такси Максим" е с прекратена дейност и е в ликвидация. Това според транспортния министър било част от мерките за „категорична борба с незаконните превози".

Компанията е руска, основана е през 2003 г. Компанията разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Слабичка ни е държавата, една таксиметрова фирма не може да спре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още