IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечните резултати на Amazon надминаха очакванията

Придобиването на Whole Foods добавя 21 млн. долара към оперативната печалба

11:01 | 27.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки инвестиционната офанзива за милиарди долари Amazon увеличава леко печалбата си през третото тримесечие. В сравнение с предходната година тя се повишава с 1,6% до 256 млн. долара, обяви гигантът в интернет търговията след края на борсовата сесия в четвъртък. Насърчени от процъфтяващите онлайн продажби и облачния бизнес, приходите са нараснали с 34% до 43,7 млрд. долара, предава Ройтерс.

Преди всичко ежегодната кампания за отстъпки Prime Day през юли е напълнила касите на Amazon - този път е достигната нова рекордна стойност. "Перлата" обаче остава облачната платформа Amazon Web Services (AWS), като приходите се увеличават с 42% до 4,6 млрд. долара. В доходоносния бизнес с IT услуги и изчислителна мощност от мрежата Amazon отдавна се радва на големи успехи. 

За пръв път в тримесечните данни се появиха и данни за придобитата през август био хранителна верига Whole Foods, която беше купена през август. Придобиването на стойност 13,7 млрд. долара добави 1,3 млрд. долара към консолидираните приходи и 21 млн. долара към оперативната печалба.

С оглед на високите разходи, които компанията пое за разширяването си, фондовите пазари дори спекулираха, че компанията ще излезе на загуба. Но въпреки факта, че годишните разходи са се увеличили с над 11 млрд. долара до 43,4 млрд. долара, в крайна сметка има леко увеличение на печалбата.

И по отношение на приходите прогнозите на анализаторите бяха надминати. Това се хареса от инвеститорите, като акциите поскъпнаха в разширената сесия с 8%. От началото на годината цената на акциите поскъпна с 30%.

Също така и перспективата за коледното тримесечие се прие добре от пазара. Amazon очаква продажби между 56 млрд. и 60,5 млрд. долара, което представлява ръст от 28% до 38%. По отношение на оперативната печалба групата залага на широк диапазон от 300 млн.  до 1,65 млрд. долара. Бързото разширяване на Amazon се отразява и в рязкото увеличение на броя на служителите. През третото тримесечие работната сила се е увеличила с 77% до 541 900 служители.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още