Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Тръмп увеличава натиска над TikTok

На Bytedance няма да е позволено да притежава собственост в САЩ, която да се използва за експлоатацията на TikTok

Тръмп увеличава натиска над TikTok

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп засили още повече натиска върху видео приложението TikTok и неговата китайска компания майка Bytedance. Вечерта в петък срещу събота Тръмп нареди Bytedance да се раздели с всички данни на потребителите в Съединените щати в рамките на три месеца. Освен това на Bytedance няма да е позволено да притежава собственост в САЩ, която да се използва за експлоатацията на TikTok, предава Bloomberg.

Има достоверни признаци, че Bytedance може да предприеме стъпки, които "засягат националната сигурност на САЩ", оправда Тръмп  действията си в петък. Bytedance не коментира засега действията на президента.

Тръмп вече забрани на американците да правят бизнес с Tiktok, позовавайки се на съмнения за сигурността на данните, но спря изпълнението на заповедта си до средата на септември. Ако тя влезе в сила, това ще означава и края на приложението в САЩ.

Още по темата


С новите мерки американският президент оказва Bytedance под още по-голям икономически натиск. В момента Microsoft преговаря с Bytedance за поемане на бизнеса на Tiktok в САЩ и няколко други страни.

При новото си решение Тръмп формално се позова на закупуването от страна на Bytedance на приложението Musical.ly, от което по-късно се роди Tiktok. ByteDance Ltd. закупи приложението Musical.ly през 2017 г. и го обедини с TikTok.
Тръмп казва в заповедта, издадена в петък вечерта, която има 90-дневен срок,  че ByteDance "може да предприеме действия, които заплашват да накърнят националната сигурност на Съединените щати”.

Министърът на финансите Стивън поясни заяви в изявление, че Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ CFIUS) “извърши изчерпателен преглед на случая и единодушно препоръча това действие на президента, за да защити потребителите на САЩ от експлоатация на личните им данни”.

Заповедта, подписана от Тръмп в петък, определя 90-дневен срок за възможна продажба на TikTok на купувач в САЩ, но китайските собственици на приложението може да трябва да действат по-бързо.

Отделна изпълнителна заповед, издадена от президента миналата седмица, ще забрани на американските лица и компании да правят бизнес с TikTok в сила 45 дни от датата на подписване на 6 август.

А освен това Тръмп определи по-рано още по-бърз график, като каза на репортери в четвъртък в Белия дом, че "имаме краен срок до 15 септември", за да бъде постигната сделка. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Коя е основната грешка на българските онлайн търговци?