IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция свали временните ограничения върху Facebook и Twitter

Турските власти определиха разпространяването на снимките на прокурора Мехмет Кирас с пистолет в тила като антиправителствена пропаганда

12:45 | 07.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турция вдигна рестрикциите си върху социалните мрежи Facebook и Twitter, след като ги блокира за няколко часа. Причината за спирането беше споделянето на снимки на прокурора, който беше взет за заложник и в последствие убит в Истанбул.

Турските власти определиха разпространяването на снимките на прокурора Мехмет Кирас с пистолет, опрян в тила от двама леви активисти, като антиправителствена пропаганда. Преди акцията за премахването им от социалните мрежи властите предприеха подобен ход и с турската преса. 

„Медийните групи, които публикуват тези снимки, правят пропаганда на терористична организация. Неприемливо е да продължават да го правят, въпреки предупрежденията ни. Никъде по света няма такава свобода. Много международни агенции не си позволяват такива публикации“, заяви Ибрахим Калън, говорител на турското президентство.

В интернет обаче потребителите продължават да намират начин да показват снимките. Във Facebook и Twitter различни страници дори предлагат съвети за това как да бъде избегнато ограничението. Блокадата в Турция технически все още може да се заобиколи, например чрез ползване на мрежата TOR (мрежа от виртуални тунели, която позволява на отделни лица или групи от хора да подобрят сигурността и защитят анонимността си в интернет), или чрез виртуални частни мрежи (VPN), които свързват потребителя към сървър в страна, която не е засегната от интернет цензура.

За няколко часа пък хаштагът #TwitterisblockedinTurkey стана най-популярният в света.

Турското правителство отдавана има остра политика спрямо социалните мрежи. През миналата година, точно преди местните избори, достъпът до Twitter и YouTube отново беше блокиран. Тогава президентът Реджеп Ердоган ги определи като опасни и вредни за обществото.

Според данни на Twitter Турция е страната в света с най-много молби за премахване на съдържание във втората половина на 2014 г.

Междувременно става все по-трудно да се заобиколят бариерите. Наскоро стана ясно, че Турция прихваща потребителските заявки към т.нар Domain-Name-System сървъри на Google, Level3 Communications и OpenDNS и ги препраща към турски DNS сървъри, които налагат блокадите. Преди това по улиците на редица турски градове се появиха графити, на които бяха изобразени IP адресите на алтернативни DNS сървъри, с които интернет блокадата можеше да се заобиколи. 

Още видеоматериали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още