IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber стартира кампания за набиране на софтуерни инженери в София

България е „от глобално стратегическо значение за Uber“, заяви главният технически директор на компанията Туан Фам

10:48 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Uber стартира  кампания за набиране на софтуерни  инженери за разширяване на  своя център за разработка  на софтуер, базиран в София. Инженерният център, който отвори врати през 2015 г., е един от шестте центъра на Uber в света, които предоставят и създават дигитални услуги, използвани в над 360 града в 66 държави.

Компанията ще стартира  и рекламна билборд кампания, в допълнение към специален  микросайт за набиране на инженери, в който има интервюта с настоящи служители на компанията, както и съвети и насоки от членове на екипа инженери, работещи в София.

„Нашият инженерен център в София е от глобално стратегическо значение за Uber. Екипът ни инженери в българската столица е изключително способен и има ключово значение за бизнеса ни в целия свят и аз съм много горд да имам толкова много страхотни български колеги. Нямам търпение да привлечем още талантливи хора от страната, която с право е известна като „Силициевата долина на Европа“, заяви Туан Фам, главният технически директор на Uber.

„Много способни млади ИТ инженери търсят работа в чужбина, но ние връщаме висококвалифицирани специалисти обратно в страната, предлагайки интересна работа и заплащане значително над средното за ИТ сектора. България е приоритет за Uber и това е инвестиция не просто в страната ни, а инвестиция в нашите граждани, които са известни в световен мащаб с постиженията си в сферата на информационните технологии“, пояснява и Димитър Радуков, генерален мениджър на Uber за България. 

„Едно от най-големите предизвикателства пред инженерите е да намерят решение на сложни бизнес задачи в много динамична среда от постоянно променящи се услуги, запазвайки операциите възможни без прекъсване. Използват се най-модерни технологии, които да подсигурят оптимално използване на ресурсите и да дават реална информация за правилното функциониране на услугите. Много важно предизвикателство е намирането на баланс между желанието да се постигне оптимално генерално решение и решение, което да удовлетворява изискванията", казва Юлиян, който е инженеригов мениджър в компанията. По думите му културата в Uber е "култура на откровенност и предизвикване в търсенето на най-доброто решение или по-добри резултати".  

Технологичният стартъп навлезе с услугата си UberХ в България на 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване.

Припомняме, че в края на септември 2015 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията, че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". 

ВАС се произнесе само процедурно относно незабавното изпълнение на решението на КЗК, без да се произнася по съществото на спора. Съдът не е потвърдил "че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики"". Тепърва предстои ВАС да разглежда по същество жалбата на Uber срещу решението на КЗК. С други думи, ВАС все още не се е произнесъл дали Uber нарушава законите, или не. 

На 5 октомври Радуков обяви, че услугата Uber Х е спряна временно в София.  Компанията имаше около 40 хил. потребители в София. 

В средата на ноември в студиото на Bloomberg TVBulgaria генералният мениджър на Uber за България заяви, че решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за забрана на операциите на Uber в България нарушава европейската директива за електронни услуги, както и член 56 от договора за ЕС, който не позволява на една държава да ограничава услуги, които се предоставят от фирма от друга държава.

Още технологични новини вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още