IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber става публична компания преди края на 2019 г.

Разделеният борд на директорите постигна мир чрез сделка със SoftBank, ограничават се правата на Травис Каланик и ранни акционери

10:26 | 04.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият главен изпълнителен директор и основател Травис Каланик. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият главен изпълнителен директор и основател Травис Каланик. Снимка: Ройтерс

Разделеният борд на директорите на Uber Technologies Inc. обяви мир във вторник в опитите да се сложи край на месеците на вътрешнофирмена борба. Бордът единодушно прие редица мерки за укрепване на корпоративното управление, вкарване на важния инвеститор SoftBank и намаляване на властта на бившия главен изпълнителен директор Травис Каланик, предава Ройтерс.

Споразумението би могло да подобри репутацията на компанията след редицата скандали и съдебна битка между Каланик и инвеститорската група в Uber, ръководена от Benchmark Capital. Сделката може да бъде предмет на съдебно дело и зависи от инвестицията от няколко милиарда долара на японската SoftBank Group Corp, която ще бъде осъществена през следващите седмици.

Условията запазват оценката на Uber от 69 млрд. долара, най-високата сред световните компании, подкрепени от инвеститори в рисков капитал, докато SoftBank и други вложители инвестират около 10 млрд. долара.

„Интересът на SoftBank е невероятен вот на доверие към бизнеса и дългосрочния потенциал на Uber", казва се в изявлението на борда.

Генералният партньор на Benchmark Бил Гърли, който бе заменен от свой колега през юни, заяви по електронната поща: „Това бе добър ден за Uber, добър ден за служителите на Uber и добър ден за новия главен изпълнителен директор на Uber“. 

Каланик описа действията от вторник като „голяма стъпка напред в пътуването на Uber към превръщането ѝ в публична компания от световна класа". Той добави, че промените в управлението трябва да послужат добре на Дара Косровшахи, който е начело на стартъпа от един месец.

Политиките за управление, приети от борда, ще затруднят завръщането на Каланик като главен изпълнителен директор. Той подаде оставка през юни под натиска на група от инвеститори, ръководена от Benchmark, заради разследванията за сексуален тормоз на служители, съдебното дело от страна на Waymo, както и усилията за намеса в проверките на редица правителствени органи.

Мнозинство от две трети от гласовете на Борда ще бъде изискано за намиране на заместник на Косровшахи преди стартъпът от Сан Франциско да осъществи първично публично предлагане, твърди запознат със случая източник. Съветът ще определи краен срок за публичното предлагане на акции до есента на 2019 г., казват още източници.

Бордът на Uber ще се разшири от 11 директори, включително двамата назначени в понеделник от Каланик, до 17. Увеличението ще включва четирима нови независими директора от общо седем. Пет места в борда ще бъдат заети от вътрешни за компанията лица или съоснователи на компанията, а други пет – от представители на инвеститорите. Председателят ще бъде един от независимите директори.

Две от шестте нови места в борда ще са за SoftBank, твърдят източници. Другите четири ще бъдат заети от избрани от номиниращия комитет лица.

Каланик и други ранни акционери също така жертват правата си за гласуване, тъй като Uber прие политиката на един глас на акция. Ранните инвеститори Шервин Пишевар и Стив Ръсел заявиха след гласуването във вторник, че ще съдят стартъпа и ще искат блокиране на промяната, която намалява правата им за гласуване, които им предоставят 10 гласа на акция. Ако успеят, подобно дело може да застраши другите условия на постигнатия компромис.

„Действията на борда днес бяха кулминацията на очевидна битка, като по същество ограбиха лоялните служители, включително повече от 200 ранни основатели и съветници на Uber с техните трудно придобити акционерни права", казват Пишевар и Ръсел в изявление.

За Каланик съгласието му да се откаже от повече права на глас може да му позволи да разреши спора си с Benchmark. Промените може да накарат Benchmark да прекрати съдебното и арбитражно производство срещу Каланик, твърдят източници.

Бенчмарк може да спечели сериозно от споразумението. В случай, че Uber не стане публична компания до 2019 г., фирмата за рисков капитал и други големи ранни акционери ще бъдат свободни да продадат акциите без одобрение от страна на компанията, казват двама от източниците.

Консорциум от SoftBank, Dragoneer Investment Group и General Atlantic планира да инвестира между 1 и 1,25 млрд. долара при оценката от 69 млрд. долара, казват двама души. Инвестиционните дружества планират също така да купят между 14 и 17% от съществуващите акции на Uber от служители и настоящи инвеститори при намалена оценка, като максималната стойност на общия пакет ще достигне около 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
Пирамиди, Фараони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още