IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber твърди, че свива загубата и увеличава приходите

В конферентен разговор компанията се опитва да успокои инвеститорите си

08:51 | 12.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Uber Technologies Inc. се опитва да облекчи опасенията на инвеститорите за това, че поредицата от скандали ще се отрази негативно на бизнеса. Компанията заяви в конферентен разговор, че очаква подобрени резервации, по-ниски загуби и евентуално уреждане на спора с Alphabet Inc., което би могло да разреши едно от най-големите правни препятствия пред нея, предава Bloomberg.

По време на конферентен разговор с инвеститори ръководителите на Uber заявиха, че брутните резервации нарастват с повече от 10% през последното тримесечие спрямо предходния период, докато загубата продължава да се свива, казват запознати източници. Адвокатът на Uber е казал на инвеститорите, че делото за технологията за автономни автомобили на Waymo на Alphabet може да бъде решено преди определената от съда дата през октомври, макар че е заявил, че официално не се работи по споразумение.

Uber отказва да коментира темата. Говорител на Waymo казва, че „ние вярваме, че имаме сериозни доказателства, които можем да предложим на журито, за злоупотребата на Uber с търговските тайни на Waymo”.

Uber не е представила пълни финансови резултати в 15-минутния разговор, заявявайки, че те ще бъдат готови през следващите седмици.

Това е първото представяне на частната компания пред акционерите след оставката на главния изпълнителен директор Травис Каланик, който бе принуден да напусне поста от няколко от големите инвеститори на стартъпа през миналия месец.

Разговорът е бил ръководен от Райън Грейвс, дългогодишен мениджър и член на борда, с участието на асоциирания главен съветник Анджела Падила и на управляващия финансов директор на Uber Прабир Адаркар. Uber търси да наеме изпълнителен директор, главен съветник и главен финансов директор.

Падила, която ръководи защитата на Uber в делото за самоуправляващи се автомобили, е направила паралели между делото на Waymo и останалите случаи, които са били уредени преди да отидат в съда с извънсъдебно споразумение, твърдят хората, запознати с въпроса. Uber и Waymo са въвлечени в ръководени от съда срещи на фона на текущото дело. След една такава среща Waymo се съгласи да оттегли почти всички патентни претенции.

Една открита битка може да бъде болезнена както за Uber, така и за Waymo, тъй като може да доведе до публикуване на частни данни за всяка компания. Съдът вече нареди на Waymo да предостави условията на своето споразумение за партньорство с Lyft Inc., нещо, на което двете компании се противопоставиха. Главният изпълнителен директор Alphabet  Лари Пейдж ще се яви пред съда в понеделник, а Каланик също се очаква да бъде разпитан.

Адаркар, който пое финансовия отдел след напускането на бившия директор Гаутам Гупта, е предоставил само предварителни данни пред инвеститорите. Брутните резервации, които представляват тарифите на Uber преди шофьорите да си вземат дела, ще надхвърлят 8,25 млрд. долара през второто тримесечие на базата на оценката, която Uber е предоставила на инвеститорите.

Докато Uber твърди, че загубата ще се свие, компанията има още много работа, преди да постигне рентабилност. Загубата на Uber преди лихви, данъци и компенсации на базата на акции възлезе на 708 млн. долара през първото тримесечие. Разходите са задвижвани от проучвания в областта на автономните автомобили, разширяване на бизнеса в Азия и агресивно наемане. Броят на служителите е нараснал до повече от 15 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още