IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber уволни мениджър заради сдобиване с медицински документи за изнасилване

Ерик Александър е получил и разпространил данните, които са били част от наказателно разследване в Индия

12:20 | 08.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Висшестоящ изпълнителен директор на Uber е получил медицинска документация за жена, изнасилена по време на пътуване с кола на компанията в Индия, предава ReCode, позовавайки се на многобройни източници.

Той вече не е част от компанията, пояснява пред технологичния сайт говорител на стартъпа.

Въпросният изпълнителен директор, Ерик Александър, президент на бизнеса за Азиатско-тихоокеанския регион, е показал получените от него медицински документи на изпълнителния директор на Uber Травис Каланик и старши вицепрезидента Емил Майкъл. Освен това записите са били или показани, или преразказани на многобройни ръководители на компанията. 

Казусът с Александър е сред 215 писмени оплаквания, за които съобщиха от две адвокатски кантори - Perkins Coie и Covington & Burling, извършващи разследвания на конкретни и широкоразпространени проблеми, свързани с лошо управление в компанията, включително и за твърдения за сексизъм и сексуален тормоз в Uber.

Като част от разследването 20 служители са били уволнени за редица нарушения - от сексуален тормоз до непрофесионално поведение заради отмъщение. Около 100 други все още се разследват или ще срещнат някакъв вид действие - например предупреждения или задължителни обучения.

Александър не е бил сред уволнените, заяви Uber в сряда, но той вече не е част от стартъпа.

Припомняме, че през 2014 г. 26-годишна жена в Ню Делхи, Индия, беше нападната и изнасилена от шофьора си в Uber в края на една съботна вечер през декември. Шофьорът, който вече е очаквал съдебни процеси по най-малко четири други наказателни обвинения, бе арестуван и по-късно осъден на затвор.

Съдебното решение бе аплодирано от президента на Uber за Индия Амит Джейн. „Сексуалното насилие е ужасно престъпление и ние сме доволни, че сега той е изправен пред съда", каза той в изявление. „Безопасността е приоритет за Uber и в резултат на уроците, които научихме от този ужасен случай, направихме много подобрения - по отношение на новите технологии, засилените проверки и по-доброто обслужване на клиентите 24 часа в денонощието“.

Но след инцидента Uber попадна под засилен контрол в Индия. Полицията в Ню Делхи обмисляше дали да обвини фирмата за неверни проверки и подложи на разпит по темата губернатора на града Гаган Бхатия. В крайна сметка Uber получи забрана да работи в Делхи малко след инцидента, която бе отменена през юни 2015 г.

Докато компанията беше публично извинена, някои висши ръководители очевидно са имали трудности да повярват, че инцидентът е напълно верен, а сред тях е бил и Александър. Той е бил командирован в Индия, за да разследва твърденията, като не е ясно дали е направил това по свое желание или е бил накаран да го направи. Също така не е ясно дали Александър е получил тези данни по законен път.

След това мениджърът е занесъл данните на Каланик и Майкъл, които са ги прочели, казват източници. Това е изключително необичайно, тъй като става дума за данни, свързани с наказателно разследване.

Скоро след това и тримата мениджъри започват да спекулират, че основният конкурент на Uber в Индия – Ola, стои зад инцидента, за да саботира американския стартъп.

Нито Каланик, нито Майкъл, нито Александър имат медицинско обучение, въпреки че разследват инцидента въз основа на медицинския доклад, поясняват източниците.

Още по-лошо: Александър е пренесъл документа около година преди други директори – например от юридическия отдел - да получат доклада и да унищожат копието си. Не е ясно и дали Uber продължава да има копие.

Uber стартира разследванията, след като бившият инженер Сюзън Фаулър публикува постинг в блога си, в който се твърди, че е била жертва на сексуален тормоз, сексизъм и лошо отношение от страна на ръководството, а случаят е бил неправилно третиран от страна на колегите ѝ от отдел "Човешки ресурси" на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още