Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Uber вече не е най-високо оценяваният стартъп в света

Консорциумът около японския концерн Softbank придобива акции в компанията при обща оценка от 48 млрд. долара

Uber вече не е най-високо оценяваният стартъп в света

Снимка: Ройтерс

Безкрайните скандали през тази година задържаха бързия възход на компанията за споделени пътувания Uber, което, според американски медии, се отразява негативно на стойността на услугата. Японската телекомуникационна компания Softbank е успяла да си осигури сериозен дял в компанията, но при значително намалени цени, съобщиха Bloomberg и Wall Street Journal, цитирайки вътрешни източници.

В сделката Uber се оценява на общо 48 млрд. долара (40 млрд. евро), което е с около 30% по-нискa оценка от последната такава. За последно Uber бе оценен на близо 70 млрд. долара. Като част от продажбата на акции инвеститорите и служителите разполагаха с рядката възможност да се разделят с дялове от все още непубличната компания.

Ако информацията е вярна, то конкурентът Didi Chuxing може би струва повече от Uber. Китайците набраха наскоро нов свеж капитал при оценка от 56 млрд. долара при последния си кръг на финансиране. Това би отнело от Uber короната на най-скъпия стартъп в света. 

Още през август някои големи фонд мениджъри значително обезцениха своите акции в Uber. Една от причините за скептицизма на инвеститорите може да са многобройните скандали в компанията. Обвиненията срещу нея заради спорната ѝ агресивна корпоративна култура варират от сексизъм и дискриминация до кражба на технологии и шпионаж.

В средата на 2017 г. критикуваният съосновател Травис Каланик трябваше да подаде оставка като изпълнителен директор под натиска на инвеститорите. Оттогава в Борда на директорите, където Каланик все още има влияние, избухна битка за влияние. Дали самият той е продал част от акциите си, засега не е ясно.

Инвеститори и служители на Uber са предложили акции, равняващи се на около 20% от компанията, в офертата си за консорциума, ръководен от SoftBank, която оценява Uber на 48 млрд. долара, пише WSJ.

Групата ще придобие малко по-малък дял: самата SoftBank ще притежава около 15% от Uber, а други членове на консорциума ще получат дял от около 3%, казва един от източниците.

Търговото предложение - открита покана за закупуване на акции в частното дружество - изтече в четвъртък по обяд, което означава, че инвеститорите биха могли да променят мнението си, потенциално засягайки окончателния дял от наличните акции.

Като част от сделката SoftBank планира да инвестира около 1,25 млрд. долара в американската компания при последната оценка от около 68 млрд. долара, което е отстъпка и успокоение за съществуващите акционери на Uber, които се притесняват, че сделка с акции при по-ниски цени в търговото предложение може да подкопае стойността на оставащите им залози. SoftBank ще плати общо 7,7 млрд. долара за 15-процентния дял и вложенията си.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Вибратори за Саудитска Арабия – онлайн, от Германия....