Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

В кризисната 2020 г. Salesforce удари нов рекорд

Въпреки това акциите на компанията поевтиняха, след като ръстът на приходите не задоволи инвеститорите

В кризисната 2020 г. Salesforce удари нов рекорд

Снимки: Bloomberg L.P.

Американският технологичен концерн Salesforce.com Inc. съобщи, че приходите му са се увеличили с 20% през четвъртото фискално тримесечие, което е същият процентен ръст в сравнение с предходната година. Резултатът разочарова нвеститорите, които очакват ускоряващ се растеж. Акциите се обезцениха с около 4% в следборсовата търговия в четвъртък.

И все пак компанията даде прогноза за приходите за текущия период, която надхвърли прогнозите на анализаторите, предполагайки, че клиентите са започнали да харчат повече за софтуера си след забавянето, подхранвано от пандемията.

Още по темата

Приходите са възлезли на недостиганите досега 5,82 милиарда долара за периода, приключващ на 31 януари. Печалбата, с изключение на някои еднократни ефекти, е 1,04 долара на акция спрямо средните прогнози на анализаторите за 5,68 милиарда долара и 75 цента по данни, събрани от Bloomberg.

Като лидер в индустрията на пазара за софтуер за управление на клиенти (CRM), Salesforce се възползва от тенденцията към преминаване към работа от дома. В резултат на това компаниите трябва все повече да разчитат на изчислителни възможности и приложения от облака, така че техните служители да могат да действат дистанционно.

„Salesforce не изглежда като да ускорява бизнеса през четвъртото тримесечие“, казва Пат Уолрейвънс, анализатор в JMP Securities. Приходите от клиенти в Европа са се увеличили с 20% - спад спрямо 26%-ния ръст през третото тримесечие. Резервациите също са на плато, казва той. „Инвеститорите биха се надявали да видят ускорение на тези параметри за растеж“.

Salesforce е в процес на закупуване на Slack Technologies Inc., най-новото придобиване, предназначено да стимулира непрекъснатия растеж на приходите - компанията се стреми да достигне 25% ръст годишно. Главният изпълнителен директор Марк Беньоф организира повече от 60 придобивания за 22 години, измъквайки компанията си от избухването на дот-ком балона до титан в облачните изчисления.

Преди публикуването на резултатите Уолрейвънс каза, че търсенето започва да се възстановява от пандемията, която трябва да помогне на Salesforce. Прогнозата може би показва това подобрение, макар и резултатите от последното тримесечие да са по-ниски от очакваните от някои инвеститори. 

Още по темата

Приходите ще достигнат 5,89 млрд. долара за периода, приключващ през април, се казва в изявление от базираната в Сан Франциско компания. Според данните, събрани от Bloomberg, анализаторите прогнозираха средно 5,72 млрд. долара. Печалбата, с изключение на някои елементи, ще бъде от 88 до 89 цента. Анализаторите прогнозираха 76 цента.

Компанията прогнозира годишна печалба, с изключение на някои ефекти, от 3,41 долара на акция. Анализаторите прогнозираха средно 3,51 долара.

„На макрониво най-накрая излизаме от тази ужасна пандемична ситуация“, каза Уолрейвънс. „Това означава, че много компании, които са били под натиск, трябва да започват да са оптимисти и да наемат търговци и да инвестират в своите функции по продажби и маркетинг“.

Акциите паднаха до дъното от 220 долара в следборсовата търговия, след като затвориха на ниво от 231,08 долара в Ню Йорк. Акциите са добавили 3,8% към стойността  си тази година.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Турция глобява Google с над 36 млн. долара