IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия протестираха срещу проект за независим от чуждестранни сървъри интернет

Протестиращите виждат опит за цензура и изолация

19:10 | 10.03.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди демонстранти протестираха днес в Русия срещу проектозакон за независим от чуждестранни сървъри интернет, който те определят като "цензура" и опит да се "изолира" страната от останалия свят, предаде Франс прес.

В Москва властите разрешиха акцията, а в други руски градове се състояха по-малки протести. 

В името на борбата с кибербезопасността законът предвижда да се попречи на руски сайтове да функционират чрез чуждестранни сървъри, информира БТА.

Предложението беше разкритикувано като опит да се контролират съдържанията и дори постепенно да се изолира руският интернет в контекста на засилващия се натиск на властите върху онлайн свободата.

Според организаторите на демонстрацията в Москва са присъствали 15 хил. души. Сред ораторите е имало активисти за свобода на медиите и на интернет.

"Правителството се бори срещу свободата, включително срещу свободата в интернет. Мога да ви кажа това като човек, прекарал един месец в затвора заради послание в Twitter", заяви пред множеството Сергей Бойко, активист от Сибир.

Мнозина бяха задържани в Москва без видима причина, отбелязва АФП. Журналист от агенцията видял как полицаи носят човек, държейки го за ръцете и краката.

Миналата седмица прочутата руска чат линия Телеграм, която властите неколкократно се опитаха да блокират, но без успех, призова потребителите си да участват в днешната демонстрация.

В официалната си страница Телеграм изтъкна, че проектозаконът има за цел "да изолира Русия от останалия свят", след което ще стане възможно да се блокират чуждестранни социални мрежи и чатове. Целта на закона, според Телеграм, е "тотална цензура".

Текстът предстои да бъде одобрен при решаващ вот на второ четене в долната камара на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 5 години
В цитаделата на свободата ли - където могат да те вкарат в затвора защото си казал: "***" на нигърът ли - или защото не си се обърнал подобаващо към някой представител на 38-ия пол? За едно и също място говорим ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 5 години
Да, затова в най-големият град в Европа, с триста зора се събират 1000 човека да протестират срещу "джудженцето"... а стожерът на демокрацията - извратенецът макарон четвърти месец води война срещу собствения си народ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
mavericos4
преди 5 години
Степното джудженце май ще яде хурката на народната любов, докара цялата им страна до пълен иконимически крах и мизерия, дано поне разумните и непромини руснаци се събудят! Степното джудже трябва да последва съдбата на подобни него диктатори като Садам, Мубарак и др.... под тревата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 24
majnata
преди 5 години
Путин каза ....гееве и недоволни да ходят дето им харесва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 26
troika
преди 5 години
Те и това правят руснаците, масово се преселват в омразните щати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 21
majnata
преди 5 години
ами като не са доволни да ходят в америка ...там е страната на неограничените неща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още