IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания планира по-строга регулация на социалните мрежи

Целта е да се вземат сериозни мерки срещу проблемното съдържание

15:52 | 08.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания предлага нови закони за онлайн сигурността, които ще са свързани с налагането на наказания на социалните мрежи и технологичните фирми, ако не успея да защитят потребителите си от проблемно съдържание, предава Ройтерс.

Лесният достъп до подобен материал, особено сред младите хора, доведе до нарастващи притеснения в цял свят и се оказа под светлината на прожекторите във Великобритания след смъртта на 14-годишната ученичка Моли Ръсел. По думите на родителите на момичето смъртта ѝ е настъпила, след като тя е гледала онлайн материали за депресията и самоубийствата.

Правителствата по света се борят за по-добър контрол върху съдържанието в социалните мрежи, които често са обвинявани, че насърчават насилието, разпространяват онлайн порнография и влияят върху изборите, като ги манипулират.

Глобалните притеснения наскоро нараснаха и заради предаването на живо на масовото убийство в джамия в Нова Зеландия в една от платформите на Facebook, след което Австралия заяви, че ще глоби социалната мрежа и компаниите за уеб хостинг, включително ще арестува директори, ако подобно съдържание не бъде премахвано бързо.

Британското правителство ще разгледа възможността за използването на глоби, блокирането на достъпа до уебсайтове и подвеждане под отговорност на високопоставени представители на технологичните компании в случаите, в които не успеят да ограничат дистрибуцията на проблемно съдържание.

Освен това ще има отделен регулатор, който да следи за спазването на правилата.

Facebook заяви, че иска да работи с правителството, за да се увери, че новите регулации ще са ефективни, с което повтори изявлението на основателя на компанията Марк Зукърбърг, който миналата седмица заяви, че е нужна единна регулация на онлайн платформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още