IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone: Унгария трябва да се откаже от данъка върху интернет

Въвеждането му ще бъде пагубно за потребителите, доставчиците на услуги и конкурентоспособността на страната, твърди директорът на Vodafone Hungarу

16:59 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Vodafone: Унгария трябва да се откаже от данъка върху интернет

Унгария трябва да отмени решението си да наложи данък върху интернет трафика от 1 януари 2015 г., тъй като налогът ще намали конкурентоспособността на страната. На това мнение е главният изпълнителен директор на Vodafone Hungary Диего Масида, цитиран от Wall Street Journal.

Данъчният план „бе огромна изненада и голямо разочарование за нас, тъй като бе внесен в парламента без предварително обсъждане или провеждане на консултации с индустрията“, посочва той в своето становище.

„Всъщност осигуряването на достъпен интернет за все по-широк кръг от хора е част от стратегията на правителството“, добавя още Масида. Според него правителството трябва да преосмисли данъчните си намерения, „тъй като въвеждането им ще бъде пагубно за интернет потребителите, доставчиците на услуги и конкурентоспособност на страната“.

Унгария възнамерява да въведе такса в размер на 150 форинта (0,62 долара) за всеки използван гигабайт интернет от 1 януари 2015 г., като наложи ограничения върху налога на абонат. Правителството се отказа от плана си за таван на данъка, след като през почивните дни и във вторник вечер в Будапеща и други градове десетки хиляди излязоха по улиците в знак на протест.

След преразглеждане на предложението правителството реши индивидуалните абонати да плащат месечна такса в размер на не повече от 700 форинта, а бизнес абонатите ще трябва да се бръкнат за не повече от 5 000 форинта за всеки сключен договор.

В края на септември Vodafone се съгласи да закупи най-различни неизползвани мобилни широколентови честоти в Унгария за 30,2 млрд. форинта. Прибавяйки таксите за използване на лицензите, платени от други мобилни оператори по силата на офертата, Унгария прибра в хазната общо 130,6 млрд. форинта след продажбата на неизползваните честоти.

От Vodafone нито потвърждават, нито отхвърлят спекулациите, появили се във всекидневника Nepszabadsag, че няма да подпише договора за покупка на честотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още