IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street: Amazon скоро ще се върне в клуба „1 трлн. долара“

Междувременно компанията планира да създаде терминали, които да позволят на клиентите да извършват плащания в магазина с помахване на ръка

08:34 | 20.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Редица анализатори на Wall Street са убедени, че американският технологичен концерн Amazon скоро ще се завърне към т. нар. „Клуб 1 трлн. долара“. През миналата седмица към него се присъедини компанията майка на Google – Alphabet, а членове са още Apple и Microsoft.

Пазарната капитализация на Apple възлиза на 1,38 трлн. долара, а тази на  Microsoft – на  1,27 трлн. долара. Стойността на най-новия член Alphabet е малко над 1 трлн. долара.  Amazon също беше преминала границата, но след това пазарната капитализация падна обратно до 930 млрд. долара, припомня CNBC.

Анализаторите изчисляват, че Amazon ще мине символичния праг отново скоро през тази година.  Средната целева цена за 12 месеца за Amazon е 2188 долара за акция, което е с 16,5% над текущата цена на акциите според FactSet. Това означава, че анализаторите на Wall Street очакват пазарната стойност на Amazon да достигне около 1,08 трилиона долара до края на годината. (Тази прогноза не отчита кампаниите по обратно изкупуване на акции. Пазарната капитализация на Amazon може да достигне по-малък размер, ако Amazon изкупи обратно част от собствените си акции, намалявайки броя им).

През септември 2018 г. Amazon се присъедини към клуба на 1 трлн. долара за първи път, но оттогава загуби част от стойността си заради сериозните инвестиции в т. нар. „доставка на последния километър“ и такива в рамките на 1 ден, доставки на хранителни стоки и съдържание за своята стрийминг платформа Amazon Prime Video.

„Бизнесът с висок марж на Amazon продължава да позволява на компанията да показва по-голяма рентабилност, докато все още продължава да инвестира", казва анализаторът на акции в Morgan Stanley Брайън Ноуак в бележка към клиентите си в четвъртък. Morgan Stanley вдигна ценовата си цел за Amazon до 2200 долара за акция от 2100 долара.

UBS повиши ценовата си цел до 2305 долара от 2100 долара в петък, повече от 20% в сравнение с цената на затваряне в четвъртък от 1877 долара за акция. UBS е бичи настроен по отношение на инвестицията на Amazon в еднодневната доставка за абонати на Prime, което вероятно ще доведе до увеличаване на честотата на покупките, заявиха от компанията.

Но UBS заяви, че Amazon е сред най-горещо обсъжданите компоненти сред инвеститорите, след като резултатите от последното тримесечие показаха пропуск в продажбите на облачния бизнес на Amazon, което може да бъде спирачка за бъдещите резултати, тъй като осигуряваше по-голямата част от оперативната печалба на Amazon през последните четири години.

Плюс това Amazon попадна под обстрел от страна на редица политици заради преобръщането на търговията на дребно. Въпреки заплахите за „разпадане на големите технологични компании на части“ от Вашингтон, Wall Street остава бичи настроен за акциите, които през последните две десетилетия поскъпнаха с почти 3000%.

Amazon е почти универсално обичан на Wall Street. От 50-те анализатори, които покриват акциите, 47 препоръчват закупуването на книжа според FactSet. Трима анализатори имат рейтинг на задържане.

Ако Amazon мине оценката от 1 трлн. долара, малко вероятно е някой технологичен гигант да се промъкне в клуба в скоро време. Следващият най-близък кандидат е компанията на социалната мрежа Facebook, с пазарна стойност от 632,6 милиарда долара. Средно анализаторите предвиждат, че тя ще се увеличи през следващите 12 месеца до 697,1 милиарда долара, според FactSet.

Междувременно Dow Jones съобщи, че Amazon.com Inc. планира да създаде терминали, които да позволят на клиентите да извършват плащания в магазина с помахване на ръка - пореден знак за опита на групата да разшири пазарното си лидерство. 

Компанията планира да насочи терминалите си към кафенета, ресторанти за бързо хранене и други търговци и наскоро е започнала да работи с Visa Inc. Amazon също така е в дискусии с Mastercard Inc., а няколко издатели на карти са изразили интерес към проекта, включително JPMorgan Chase & Co., Wells Fargo & Co.

Плащанията ще бъдат извършени чрез свързване на информацията за кредитната карта на клиентите с ръцете им, което ще им позволява да използват дланите си, а не телефоните или картите си, на касата. Amazon е отказала коментар по темата пред Dow Jones.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
KMETA
преди 4 години
Като метнат по едно кълбо със стършели в магазините.Има да махат клиентите им с ръце и да пазарят.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
гологлавият фен на силиконови латино жени май няма напоследък грешно бизнес попадение ... онлайн книжарницата , в която книгите са само 9% от оборота :))) си строи световна империя ... като излючим 5-те основни пера на приходи , инвестира здраво в онлайн реклама - иска да счупи монопола на гугъл и фейсбук , създаване на видео съдържание - надминал е нво по харчове , фокусира вече международни доставки , развива логистика В2В , корабоплаване и логистика ... мдааа , този скоро трябва да му разделят фирмата на части , че ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още