IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo е станала жертва на най-голямата кибератака в историята

Пробивът, извършен още през 2013 г., е засегнал над 1 млрд. акаунта

10:57 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Интернет компанията Yahoo предупреди в сряда, че е разкрила още една голяма кибератака срещу системите си, посочвайки, че данните от над 1 млрд. потребителски акаунта са били компрометирани през август 2013 г. Това прави пробива най-големия в историята, предава Ройтерс.

Броят на засегнатите акаунти е двойно по-голям от този при атаката от 2014 г., която интернет компанията разкри през септември тази година и обвини хакерите, че работят от името на някое правителство. Новините за предишната атака, която засегна поне 500 млн. акаунта, накара Verizon Communications през октомври да заяви, че може да се оттегли от споразумението за придобиването на основните интернет активи на Yahoo за 4,83 млрд. долара.

След вчерашните разкрития Verizon обяви, че ще разгледа влиянието на новото развитие на нещата, преди да достигне до финално решение.

Говорителят на Yahoo е коментирал пред Ройтерс, че компанията е водила разговори с Verizon по време на разследването на инцидента и е уверена, че случилото се няма да повлияе на планираното придобиване.

Yahoo е изискала от всички свои потребители да сменят паролите си – по-силна мярка от тази, която предприе при разкриването на предишната атака, когато само препоръча смяната на паролите.

Часове преди Yahoo да разкрие атаката, директорите на Google, Facebook и други големи технологични компании се срещнаха с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Заради проблемите и по-малкия си размер Yahoo не е била поканена на срещата, твърди запознат източник.

Акциите на компанията изтриха 2,4% от стойността си до 39,91 долара за брой по време на разширената търговия, а книжата на Verizon останаха почти без промяна спрямо цената, на която приключиха борсовата сесия – 51,63 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още