IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo изненада приятно анализаторите, но какво от това?

Въпреки добрите резултати акциите не промениха стойността си в следборсовата сесия

08:39 | 19.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпитващият затруднения интернет ветеран Yahoo успява да покаже по-добра форма от очакваното през последното си тримесечие като самостоятелна компания, преди американският телеком Verizon да придобие основния ѝ бизнес.

Така например приходите скачат на годишна база с 22 на сто до 1,3 млрд. долара, обяви концернът във вторник след приключването на борсовата сесия. Чистата печалба на компанията възлиза на 99,4 млн. долара, или 10 цента на акция, докато по същото време преди година бе отчетена загуба в същия размер, предаде Bloomberg.

Yahoo заяви, че приходите от Mavens - мобилната, видео, нейтив и социална реклама, които бяха изтъквани като ключов развиващ се бизнес, са нараснали с 35,6% до 529 млн. долара през първото тримесечие, приключило на 31 март. 

Финансовите резултати са по-добри от очакваното от анализаторите. Въпреки това те не впечатлиха особено инвеститорите преди оцененото на 4,48 млрд. долара придобиване, което трябва да се осъществи през юни, като акциите почти не промениха цената си в следборсовата сесия.

В месеците преди придобиването ще се обърне внимание на силно приключване и ще се планира по-добро интегриране с Verizon, обеща главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер. Бившият мениджър на Google пое през юли 2012 г. кормилото на ветерана, отдавна изпаднал в немилост заради конкуренти като Facebook, които са по-силни в битката за рекламните приходи. Тя обаче не успя да оправдае надеждите, като положението се влошаваше допълнително, докато Yahoo не бе обявен за продажба през 2016 г.

След като през юли бе решено придобиването от Verizon, за Yahoo дойдоха още по-лоши дни. Беше установено, че през 2013 г. и 2014 г. хакери са се домогнали до данни на повече от един милиард потребители на Yahoo по време на две големи кибератаки. Това всъщност е най-голямата известна досега кражба на корпоративни данни. В допълнение към по-ниската цена на сделката Verizon и Yahoo постигнаха компромис за съвместното извършване на юридическите разходи, свързани с атаките от хакерите.

Yahoo заяви във вторник, че сега очаква дългоочакваното придобиване от Verizon да бъде завършено през юни. По-рано компанията заяви, че сделката ще бъде финализирана през второто тримесечие, което свършва на 30 юни.

„Очаквайки сделката да приключи през юни, аз никога не съм била по-горда от подобренията, които направихме за бизнеса и стойността за нашите акционери", заяви в изявление Мариса Майер, главен изпълнителен директор на Yahoo.

Това бележи края на една ера за Yahoo. След като сделката за Verizon бъде приключена, Мариса Майер ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор с пакет на стойност около 23 млн. долара. 

След това Yahoo ще се слее с AOL, която също е собственост на Verizon, а обединената компания ще се нарича Oath. Oath ще бъде компанията майка, докато марките AOL и Yahoo ще бъдат запазени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още