IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yandex ще се листне и на Московската фондова борса

Решението съвпада с призивите на правителството към местните компании да намалят по-бързо зависимостта си от чуждите фондови борси

10:22 | 03.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yandex ще се листне и на Московската фондова борса

Най-голямата интернет търсачка в Русия – Yandex, ще се търгува на Московската фондова борса, твърди Bloomberg, позовавайки се на двама източника, запознати със случая. Решението на концерна би съвпаднало с призивите на правителството към местните компании да намалят по-бързо зависимостта си от чуждите фондови борси. 

Yandex, която е базирана в холандския град Амстердам и листната за търговия на Нюйорксата фондова борса, е получила разрешение акциите ѝ да се търгуват и на борсата в Москва, казват още лицата, пожелали анонимност. Московската фондова борса дори е организирала специално събитие, на което ще присъстват изпълнителният директор на търсачката Аркадий Волож и шефът на борсата Александър Афанасиев, съобщават от пресцентъра на Yandex.

Още през миналата година Yandex започна да работи по листването си в Москва, като сподели това свое намерение през февруари, по време на представянето на финансовите резултати за 2013 г., заявява пред агенцията говорителят на компанията Очир Манджиков.

През април тази година вицепремиерът на Русия Игор Шувалов препоръча на месните компании да намалят зависимостта си от чуждите борси и да прехвърлят търговията с акциите си в Москва.

Тогава и президентът Владимир Путин спомена Yandex, като каза, че правителството трябва да реши дали компанията ще се нуждае от допълнително лицензиране, на каквото подлежат всички медии. През миналия месец руските съдебни власти претърсиха офиса на оператора за електронни плащания Yandex.Money, търсейки доказателства по подозрения за извършени предполагаеми измами от активисти, набирали средства за опозиционния лидер Алексей Навални.

Yandex избра Херман Греф, който е главен изпълнителен директор на най-голямата руска банка "Сбербанк" и приближен до Путин, за член на Борда на директорите, за да смекчи проблемите. През миналата година кредиторът си осигури контрол в Yandex.Money за близо 60 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още