IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 50 прокурора обявяват разследвания срещу Google

Прокурорите на почти всички щати ще проучат бизнес практиките на компанията, подозирайки нарушаване на правилата за конкуренцията

08:36 | 10.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нови ядове за Google. Във Вашингтон в понеделник коалиция от прокурори от демократите и републиканците обяви, че иска да разследва дали със своите бизнес практики Google нарушава правилата за конкуренцията. Общо 50 генерални прокурори, т.е. министри на правосъдието от 48 щата, както и от окръзите Колумбия и Пуерто Рико, участват в кампанията. Алабама и родният щат на Google – Калифорния, са единствените американски щати, които не са включени.

Генералните прокурори са загрижени за доминацията на Google на рекламния пазар и обработката на потребителски данни. „Това е разследване за установяване на фактите", заяви генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън, който ръководи коалицията, на пресконференцията пред Върховния съд във Вашингтон. „В момента става въпрос за реклама. Но фактите водят до там, докъде водят“, каза той и поясни, че това е открито разследване, което може да включва и други области.

„Ако няма свободен пазар или няма конкуренция, това ще увеличи цените, дори ако нещо се предлага безплатно - и това ще навреди на потребителите", заяви Ашли Муди, генералният прокурор на Флорида, член на републиканците.

Google не коментира темата в понеделник и не дава допълнителни разяснения. Компанията се позовава на блог пост от петък, според който ще сътруднича конструктивно с разследващите.

По този начин нов държавен орган тръгва по петите на онлайн гиганта. През последните месеци Google вече трябваше да се защитава срещу Министерството на правосъдието на САЩ и органа за надзор на търговията FTC (Федералната търговска комисия). Освен това политиците призоваха главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай на изслушване във Вашингтон, където той трябва да обясни бизнеса си. Темата за доминацията на т. нар. "Big Tech" е доста актуална, особено в настоящата предизборна кампания в САЩ.

„Дойде време технологичните гиганти да бъдат подведени под отговорност“, се казва в изявление на движението Public Citizen, което провежда кампании за защита на потребителите. „Антиконкурентното поведение на Google е основна заплаха за нашата демокрация и икономиката", се казва в съобщението.

На теория властите имат три възможности за справяне с големите технологични компании: те могат да наложат милиарди долари глоби, да ги принудят да помагат на конкурентите, или да ги разделят на по-малки компании.

Но дори прокурорите не могат да накажат Google директно с едно от тези наказания, дори и да намерят доказателства в разследванията си. Те трябва да се обърнат към съда със своите констатации. Само ако компетентният съд счете, че има монополно положение и нарушение, искът се счита за допустим. И накрая се взема решение за естеството и степента на всяко наказание.

Според директора на Антитръстовия институт към престижния университет във Фордъм Джеймс Кейти шансовете за подобно решение не са много големи. Дори ако съдия идентифицира нарушение и постанови наказание, то все още може да бъде отменено от друг съд.

Кейти се позовава и на Германия, където Висшият регионален съд в Дюселдорф отхвърли твърденията на Федералната служба за наличие на картели. „Ако това се случва в доста корпоративно скептична страна като Германия, това може да се случи и в САЩ“, отбелязва професорът.

Въпреки това наблюдателите се чудят дали Google и другите компании в Силициевата долина са изправени пред подобна съдба, каквато имаше Microsoft в началото на хилядолетието. В крайна сметка антитръстовите адвокати загубиха битката срещу Microsoft, защото решението за разпродажба на определени бизнес сегменти бе отменено от апелативен съд и софтуерният гигант бе принуден само да отвори браузърите и другия си софтуер за конкуренцията. Въпреки това години наред компанията компанията беше в отбранителна позиция.

Даниел Айвс, анализатор от Wedbush Securities, обобщава доста по-спокойното настроение на Западното крайбрежие: „Действията са по-скоро само шум, а не началото на структурна промяна в хранителната верига в технологичната индустрия“. Той смята, че шансовете за разбиване на технологичните гиганти на по-малки компании са доста ниски. Айвс очаква незначителни изменения в бизнес практиките и евентуално глоби за милиарди долари. Те обаче били напълно по силите на интернет елита.

Айвс остава оптимист по отношение на акциите на FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) до края на 2019 г. и 2020 г. Не на последно място той се аргументира и с разследването срещу Microsoft в края на 90-те и 2000-те години. Компанията години наред бе заета с отбраната си, а също бе публично считана за измамник. Но днес Microsoft отново е най-ценната борсова компания в света.

 

Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още