IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо германоезичната Wikipedia затваря за един ден

Свободното знание ще пострада дори ако Wikipedia остане оазис във филтрираната пустиня на интернет, смятат от общността

12:30 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската версия на онлайн енциклопедията Wikipedia ще мине офлайн в четвъртък за цял ден. Причината е протест срещу планираната реформа на авторското право в Европейския съюз.

„За първи път немскоговорящата общност на автори ще извърши пълно изключване на страницата", се казва в постинг в блога на Wikimedia. Няколко други езикови версии могат да последват този пример или да показват банери на главната страница. Решенията се вземат демократично в съответните общности в Wikipedia. Парламентът на ЕС ще гласува реформата в областта на авторското право следващия вторник.

Авторите на Wikipedia се опасяват от значителни ограничения вследствие на планираната реформа. Те се отнасят по-специално до силно противоречивия член 13.

„Дори и най-малките интернет платформи трябва да предотвратяват превантивно нарушаването на авторските права на своите потребители, което на практика би било реализирано само чрез филтриране за грешки и злоупотреби", пише в текста, публикуван в четвъртък на страницата на Wikipedia.

„Освен това всички уебсайтове ще трябва да получават лицензи за кратки текстови откъси от печатни произведения, за да се съобразят с нововъведените права на издателя", се казва в текста. „Заедно това може значително да засегне свободата на мнението, изкуствата и печата“. В събота ще има демонстрации в няколко европейски града срещу промените в закона в сегашната им форма. Повечето от тях се очаква да се проведат в Германия.

Самата Wikipedia е освободена от член 13 на новата директива за авторското право. Въпреки това опасенията на общността са, че „Свободното знание ще пострада дори ако Wikipedia остане оазис във филтрираната пустиня на интернет“.

Wikipedia не за първи път протестира срещу плановете на ЕС. Още през юли миналата година няколко издания на Wikipedia спряха услугите си, включително италианското, испанското и полското издание. В допълнение енциклопедията постави банери на своята страница, с които призовава посетителите да се свържат с членовете на Европейския парламент. През септември немскоезиковата Wikipedia написа на своята страница: „Сега се нуждаем от съвременни авторски права". Според собствените си изявления Wikipedia е петият по посещаемост сайт в света и седми в Германия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още