IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zoom очаква високи годишни приходи, сигнализирайки устойчивост

Въпреки че прогнозният годишен ръст на приходите от 43% е далеч от впечатляващите 326% от миналата година, той е значително над очакваното

09:06 | 02.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Zoom Video Communications Inc. прогнозира годишни приходи, които биха надхвърлили прогнозите на анализаторите, сигнализирайки, че услугата за видеоконференции очаква да остане повсеместно налична в ежедневието на потребителите, дори когато пандемията отстъпи. Цените на акциите ѝ се повишиха с около 10% в разширената сесия.

Приходите ще достигнат 3,78 млрд. долара през фискалната 2022 г., се казва в изявление на базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания. Въпреки че прогнозният годишен ръст на приходите от 43% е далеч от впечатляващите 326% от фискалната година, приключила на 31 януари, Zoom надмина средната оценка на анализаторите за 37%, според данни от анкета на Bloomberg. Печалбата, с изключение на някои елементи, ще бъде до 3,65 долара на акция. Анализаторите прогнозираха печалба от 2,97 долара.

Инвеститорите се опасяват, че производителят на софтуер няма да може да продължи драматичния растеж през 2020 г., който настъпи, когато хората се принудиха да се трудят от домовете си, свързани отдалечено с услугата за връзка с работа, училище, приятели и семейство. Въпреки че акциите на Zoom поскъпнаха почти пет пъти през миналата година, тъй като се превърнаха в един от най-големите бенефициенти на пандемията, през първите два месеца на 2021 г. книжата добавиха едва 11%, преди да поскъпнат с почти 10% в понеделник, за да достигнат нивото от 409,66 долара в Ню Йорк. Главният изпълнителен директор Ерик Юан се опита да диверсифицира възможностите на Zoom и да добави продукти като телефонна система в облака, за да се хареса на по-големите предприятия и малкия и средния бизнес.

„Вярваме, че сме в добра позиция за силен растеж с нашата иновативна видеокомуникационна платформа, на която нашите клиенти могат да изграждат, управляват и развиват бизнеса си; нашата световно призната марка; и екип, винаги фокусиран върху доставянето на щастие за нашите клиенти“, каза Юан в изявлението си.

Приходите са се утроили до 882,5 милиона долара през фискалното четвърто тримесечие, съобщиха от компанията. Средно анализаторите очакваха 811 милиона долара. Печалбата, с изключение на някои елементи, е била 1,22 цента на акция, в сравнение със средна оценка от 79 цента.

„Според нас и независимо дали ви харесва или не, видеото ще продължи да остава основен елемент от нашето ежедневие и по-нататък ще бъде вградено в работата, училището и т.н. , и все повече в корпоративния сегмент“, написа Мат Ван Влийт, анализатор в BTIG, в бележка преди представянето на резултатите.

Zoom предлага видеосъбирания безплатно за до 40 минути и до 100 участници, преди потребителите да бъдат таксувани за услугата. Анализаторите се фокусираха върху  броя на клиентите, които поръчват месечни или годишни абонаменти, особено сред корпоративните потребители.

Компанията заяви, че има 467 100 клиенти с повече от 10 служители, ръст от около 8% спрямо предходния период и спрямо средните очаквания на анализаторите за 442 570. Компанията също така заяви, че 1644 клиенти са допринесли с по 100 000 долара за 12-месечните приходи. Анализаторите прогнозираха, че компанията ще има 1474 такива големи клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още