IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zoom планира да пусне криптиране за плащащите потребители

Онези, които ползват безплатни акаунти, засега не са включени в плановете за по-сериозна защита на разговорите

12:57 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Приложението за видео конферентни разговори Zoom планира да засили криптирането на видео обажданията на плащащите клиенти и институциите, като училищата, но не и за потребителите с безплатните акаунти, обяви представител на компанията, цитиран от Ройтерс.

Компанията, чийто бизнес преживя бум заради пандемията на коронавируса, обсъди въпроса в рамките на конферентна връзка с представители на групи за граждански права и борещи се срещу сексуалното насилие над деца, заяви консултантът по сигурността на Zoom Алекс Стамос.

В интервю Стамос посочва, че планът може да бъде променен и все още не е ясно дали неправителствени организации или други потребители, като политически дисиденти, могат да получат акаунти, позволяващи по-сигурни видео обаждания.

Той добави, че комбинацията от технологични и бизнес фактори, както и такива, свързани със сигурността, са били взети предвид в рамките на плана, който получи смесени реакции от защитниците на неприкосновеността.

Zoom привлече милиони плащащи и неплащащи потребители по време на пандемията, отчасти защото позволи на хората да участват в онлайн срещи без регистрация.

Но това даде възможност на външни лица да се вмъкват в чужди разговори, понякога след като се преструваха, че са поканени.

Джини Гибхарт от Electronic Frontier Foundation, която е участвала в разговора в четвъртък, твърди, че се надява, че Zoom ще промени курса и ще предложи защитените видеа за повече потребители. 

Но Джон Калас от Американския съюз за граждански свободи посочва, че стратегията изглежда като разумен компромис.

Експерти по сигурността предупредиха, че сексуални насилници и други престъпни лица използват все повече криптирани комуникации, за да избегнат възможността да бъдат засечени.

Zoom нае Стамос и други експерти след серия от провали в сигурността, която накара редица институции да забранят ползването на приложението. Миналата седмица Zoom пусна техническо описание на своите планове за криптирането, без да посочи колко широко ще се ползва то.

„Същевременно Zoom се опитва да подобри сигурността. Освен това значително подобряват доверието и защитата“, коментира Стамос, който е бивш главен директор по сигурността във Facebook. “Главният изпълнителен директор разглежда различни аргументи. Сегашният план обхваща плащащите потребители плюс корпоративните акаунти, при които компанията знае кои са“.

Пълното криптиране на всички срещи няма да позволи на екипа по сигурността на Zoom да се добавя като участник в разговори, за да се справя с нарушенията в реално време, допълва Стамос.

Моделът с криптиране от край до край, който означава, че никой освен участниците и техните устройства не може да види или чуе какво се случва, ще изключи хората, които се обаждат по телефона.

От бизнес гледна точка е трудно да печелиш пари, когато предлагаш безплатно услуга със сложно и скъпо криптиране. Facebook планира да криптира изцяло Messenger, но тя печели огромни суми от другите си услуги.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още