IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще бъде домакин на престижен конкурс за вино

Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе в Пловдив през 2016 г.

16:02 | 03.05.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

България спечели домакинството на конкурса за вино Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе у нас през 2016 г. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов посредством своя профил във Facebook, като се позовава на информация от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Конкурсът ще се състои в Пловдив, а България е избрана за негов домакин след като е преборила конкуренцията на едни от най-големите винопроизводители в света - Франция, Чили, Австралия, Испания, Аржентина и други, посочва премиерът.

По думите му конкурсът е един от най-големите и най-престижните в света. В рамките му близо 300 световнопризнати дегустатори имат задачата да оценят хиляди различни видове вина от 58 държави. 

По-рано тази година стана ясно, че намалява износът на български вина в Русия, но същевременно се увеличава този в Китай. През 2014 г. за азиатската страна са били изнесени повече от 5 млн. литра вино, а за САЩ - повече от 1 млн. литра, разкри директър на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. 

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
albobo76
преди 8 години
Кажете най-важното - Ще има ли безплатна "дегустация" и за "световно НЕ признати дегустатори" или ще е само за "световно признатите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още