Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Wine club

САЩ изпревариха Франция като най-голям пазар за вино в света

Консумацията на вино във Франция пада с бързи темпове, докато в САЩ продължава да се увеличава

САЩ изпревариха Франция като най-голям пазар за вино в света

През миналата година американците са купили 29,1 млн. хектолитра вино. Снимка: Ройтерс

САЩ са станали най-големият пазар на вино през миналата година, сочат данни на Международната организация за лозата и виното (OIV), цитирани от Ройтерс.

За първи път Франция отстъпва лидерската си позиция и пада на второ място в класацията, отбелязва информационната агенция.

Консумацията на вино в САЩ все повече се увеличава. През миналата година американците са купили 29,1 млн. хектолитра, което представлява ръст от 0,5% спрямо 2012 г. В същото време консумацията във Франция се е понижила със 7% до 28,1 млн. хектолитра.

Въпреки това американските потребители изостават в консумацията на глава от населението. Средно един французин изпива по 1,2 бутилки вино на седмица, което е около шест пъти повече спрямо американците.

„В страни като Франция, Италия и Испания хората са свикнали да пият по много вино, но потребителските навици се променят“, коментира генералният директор на OIV Жан-Мари Оран.

Американците обаче все повече ценят виното, а разликата в средната консумация на глава от населението идва от по-големия брой на населението в САЩ, допълва Оран.

Франция е третият най-голям производител на вино след Италия и Испания, но най-голям износител – износът на вино достига 7,8 млрд. евро годишно. Консумацията на глава от населението в страната е намаляла с 20 на сто за периода 2002-2011 г.

За същия период консумацията на вино на глава от населението в САЩ се е увеличила с почти 17 на сто.

Като цяло през миналата година глобалната консумация на вино е намаляла с 1% до 239 млн. хектолитра. Същевременно производството се е увеличило с 9,4% до 279 млн. хектолитра, подкрепено от рекордната година в Испания, Чили, Южна Африка и Нова Зеландия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Wine club вино

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от