IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпи вина на Алекс Фъргюсън поведоха търг в Хонконг

Christie's провежда петдневен търг на вина, бижута и съвременно азиатско изкуство

11:04 | 27.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бутилки вино Romanee-Conti, принадлежащи на бившия мениджър на футболния отбор Манчестър Юнайтед Алекс Фъргюсън, и картина на Лиу Уей поведоха търг на Christie's, който започна през уикенда в Хонконг.

През първите два дни на аукциона Christie's продаде вино и съвременно азиатско изкуство за 854 млн. хонконгски долара (110 млн. щатски долара), посочва компанията на уебсайта си.

Само продажбите на вината на Фъргюсън събраха 29,5 млн. хонконгски долара, а за скъпите бутилки се състезаваха любители на виното и футболни фенове. Голяма част от вината бяха продадени с автограф от Фъргюсън, а други – с тениски, напомнящи за популярността на най-успешния британски футболен мениджър, пише Bloomberg.

“Той е известен“, заяви Пауъл Янг, базиран в Хонконг дилър на вино. По думите му именно популярността на Фъргюсън е причина цените на виното да са били с 30% по-високи от обичайните и с около 50% по-високи от тези на напитките от Бордо и Бургундия.

Най-скъпо продадена на 24-и май беше шестлитрова бутилка вино Romanee-Conti Domaine de la Romanee-Conti от 1997 г. Тя достигна цена от 1,2 млн. хонконгски долара.

Търгът на вино беше последван от вечерна продажба на азиатско изкуство от XX век и други творби на съвременното изкуство, които събраха общо 493 млн. хонконгски долара, твърдят от Christie's.

Картина на Лиу от 1998 г., наречена „Пейзаж“, беше купена за 21,4 млн. хонконгски долара. Очакваната цена за нея беше 12 млн. долара, но резултатът постави рекорд за най-добре продадена на търг творба на художника.

Пролетният петдневен аукцион ще приключи на 28-и май. На него ще бъде предложено съвременно азиатско изкуство, класически китайски картини и керамика, бижута, часовници и вино и се очаква да донесе 2,5 млрд. хонконгски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още